ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετρό: Η γραμμή 3 πάει Πειραιά- «Στοίχημα» ο Σεπτέμβριος Κύριο

08:00 - 28 Ιουλ 2022 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Μετρό: Η γραμμή 3 πάει Πειραιά- «Στοίχημα» ο Σεπτέμβριος
Ένα «βήμα» πριν από την ολοκλήρωση των έργων και την εμπορική της λειτουργία βρίσκεται η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, με την παράδοση των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

Μήνας «κλειδί» θεωρείται ο Σεπτέμβριος, με τις αισιόδοξες προβλέψεις να κάνουν λόγο για παράδοση των τριών σταθμών στα τέλη του συγκεκριμένου μήνα. Μία πιο γενική πρόβλεψη, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, είναι οι αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Την πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Avax (εκ των αναδόχων του έργου), Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο οποίος είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες, που προέκυψαν με την επέλαση της πανδημίας. Κι αυτό διότι το έργο ολοκληρώνεται μόλις δύο χρόνια μετά την παράδοση των σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» της ίδιας γραμμής.

Εντατικές είναι και οι συσκέψεις μεταξύ της Αττικό Μετρό, της ΣΤΑ.ΣΥ. και της αναδόχου κοινοπραξίας Avax-Ghella-Alstom, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των έργων και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Με αυτό τον τρόπο, ο Πειραιάς θα συνδέεται με την Αθήνα και με το Μετρό, μειώνοντας αισθητά το χρονικό περιθώριο άφιξης των πολιτών στον προορισμό τους. Παράλληλα, το λιμάνι του Πειραιά θα συνδεθεί με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με μέσο σταθερής τροχιάς, κάνοντας πιο εύκολη την μετακίνηση των τουριστών. Έτσι, ο σταθμός Πειραιά θα αναδειχθεί σε ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, ενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Μεταξύ άλλων, η επέκταση της γραμμής 3 αναμένεται να περιορίσει κατά 200.000 τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν σε ημερήσια βάση, μειώνοντας κατά 880 τόνους το διοξείδιο του άνθρακα. Προβλέπεται, επίσης, αύξηση της συνολικής κίνησης στο δίκτυο του Μετρό κατά 132.000 επιβάτες ημερησίως.

«Αρχές φθινοπώρου θα παραδώσουμε και τους τρεις σταθμούς στους κατοίκους του Πειραιά. Τελειώνουν τα έργα, ήδη προχωράμε τις επόμενες ημέρες στο στάδιο των δοκιμών. Είμαστε απόλυτα συνεπείς, παρότι υπάρχει μια δύσκολη συγκυρία που αφορά και τις τιμές των δομικών και άλλων υλικών. Σε λίγο καιρό κάποιος θα παίρνει το Μετρό από το λιμάνι του Πειραιά και σε περίπου 50 λεπτά θα είναι στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Είναι μεγάλο έργο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων», ανέφερε πρόσφατα σχετικά με το θέμα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης.

Από το ερχόμενο Σάββατο (30/7) ξεκινά και η ισχύς των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προκειμένου να διεξαχθούν δοκιμαστικά δρομολόγια από τον σταθμό «Αγία Μαρίνα» μέχρι το «Δημοτικό Θέατρο». Για τον σκοπό αυτό, θα παραμείνουν κλειστοί έως και την Κυριακή 7 Αυγούστου οι σταθμοί του Μετρό «Νίκαια», «Κορυδαλλός» και «Αγία Βαρβάρα». Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται στο τμήμα Αγία Μαρίνα - Νίκαια από την προσωρινή λεωφορειακή γραμμή «Χ50 Αγ. Μαρίνα - Νίκαια», στη δημιουργία της οποίας προχωρά ο ΟΑΣΑ.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.