ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fitch χαιρετίζει την αναδιάρθρωση της Alpha Bank-Θετικές οι προοπτικές

20:03 - 19 Απρ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Fitch χαιρετίζει την αναδιάρθρωση της Alpha Bank-Θετικές οι προοπτικές
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch βαθμολογεί με CCC+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Alpha Bank, σημειώνοντας παράλληλα ότι το outlook της τράπεζας είναι θετικό.

Έτσι, ο οίκος ανοίγει «παράθυρο» για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Alpha Bank στον απόηχο της ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού της τράπεζας και του προγράμματος μείωσης των κόκκινων δανείων, που δημιουργούν προϋποθέσεις βελτίωσης της ποιότητας των κεφαλαίων και την επίτευξη κερδοφορίας.

Η παρούσα αξιολόγηση CCC+ αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τη Fitch, την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το βάρος που απομένει στην τράπεζα μέχρι να πετύχει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι εντός του 2021 και του 2022 η βελτίωση στον ισολογισμό της τράπεζας αναμένεται να είναι σημαντική και ως εκ τούτου δικαιολογεί τις θετικές προοπτικές στην αξιολόγησή της.

Σύμφωνα με τη Fitch, το θετικό outlook στο αξιόχρεο της Alpha Bank σημαίνει ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή αν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και η τράπεζα εκτελέσει με επιτυχία το σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μειώνοντας τον λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 18%.

Βέβαια, η αξιολόγηση μπορεί να υποβαθμιστεί αν υπάρξει επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος η οποία θα προκαλέσει μόνιμο πλήγμα στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και στο κεφάλαιό της.

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η Alpha Bank ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόσχιση του τραπεζικού τομέα και την ίδρυση νέας εταιρείας ώστε να αποφευχθεί αραίωση του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων (dilution) από την αναγνώριση του κόστους των τιτλοποιήσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:22 - 19 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.