ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειραιώς: Υπερκαλύφθηκε κατά 3,5 φορές το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό Κύριο

08:00 - 22 Απρ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πειραιώς: Υπερκαλύφθηκε κατά 3,5 φορές το βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό
Υψηλή είναι η ζήτηση από την επενδυτική κοινότητα για την εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings κατά τουλάχιστον 1,20 δισ. ευρώ, καθώς έχει ήδη υπερκαλυφθεί κατά 3,5 φορές η προσφορά νέων μετοχών όσον αφορά την ιδιωτική τοποθέτηση (διεθνές βιβλίο προσφορών).

Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, μέσω του οποίου θα διατεθεί το 85% των νέων τίτλων σε ξένους επενδυτές και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλύφθηκε το ζητούμενο ποσό της έκδοσης. Το βιβλίο προσφορών στις διεθνείς αγορές και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα μείνουν ανοικτά έως και την Παρασκευή 23 Απριλίου.

Με δεδομένη την προτιμησιακή μεταχείριση μετόχων της Πειραιώς (σ.σ. ισχύει για όσους ειδικούς και μη επενδυτές κατείχαν μετοχές, κατά την εκκίνηση της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου), οι οποίοι εφόσον εγγραφούν δικαιούνται να λάβουν προνομιακά 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θεωρείται ότι θα καλυφθεί εύκολα.

Ακολούθως, η διοίκηση του συστημικού ομίλου θα πρέπει να αποφασίσει για την κατανομή των νέων μετοχών στους ενδιαφερομένους.

Κριτήρια για την επιλογή δεν θα είναι μόνο οι τιμές των προσφορών που θα έχουν υποβληθεί, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι μέσω του διεθνούς βιβλίου προσφορών θα διατεθούν έως 1.020.000.000 νέες μετοχές, εκ των οποίων ένα σημαντικό τμήμα έχει δεσμευτεί για τους cornerstone investors και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Για το διεθνές βιβλίο ως Joint Global Coordinators λειτουργούν οι UBS και Goldman Sachs, ως joint bookrunners οι BNP Paribas, JP Morgan, Morgan Stanley, Abrosia Capital, Axia, Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης, οι νέοι μεγαλομέτοχοι της τράπεζας αναμένεται να είναι οι Paulson Co, Helikon Investment και Αριστοτέλης Μυστακίδης, που διατηρούν αυτή τη στιγμή μειοψηφικά ποσοστά.

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Νέοι Μέτοχοι (πλην των cornerstone investors): 45,02%.
  • ΤΧΣ: 27%.
  • John Paulson: 18,62%.
  • Helikon: 5,22%.
  • Aριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90%.
  • Μέτοχοι πριν από την ΑΜΚ: 1,25%.

Με την άντληση των κεφαλαίων από την αύξηση, ο συστημικός όμιλος πετυχαίνει τα εξής:

  1. Εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να προχωρήσει στις επόμενες εμπροσθοβαρείς κινήσεις μείωσης των κόκκινων δανείων.
  2. Θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο των stress tests με βάση τα ενισχυμένα μετά την αύξηση κεφάλαια.
  3. Επιταχύνεται η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας με τη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, συνθήκη απαραίτητη για τη βελτίωση του προφίλ της.
  4. Εξασφαλίζει πόρους για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας, στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου έχει ως εξής:

23.04.2021: Λήξη Δημοσίας Προσφοράς Ημερομηνία Γεγονός

23.04.2021: Ανακοίνωση σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

29.04.2021: Δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

05.05.2021: Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών 

05.05.2021: Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Η.Δ.Τ. του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

07.05.2021: Έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών

Σημειώνεται ότι το ως άνω χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να μεταβληθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:13 - 22 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.