ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από την χρήση των TLTROs

15:31 - 27 Ιουλ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Moody’s: Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από την χρήση των TLTROs
Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει η χρήση των πράξεων διευκόλυνσης χρηματοδότησης (TLTROs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς διαμορφώνεται στα 2,2 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021, από περίπου 600 δισ. στα τέλη του 2019.

Μάλιστα, το πρόγραμμα TLTRO κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες σε σχέση με το ενεργητικό τους (τα κεφάλαια TLTRO αντιστοιχούν στο 14% του ενεργητικού).

Πιο συγκεκριμένα, τα 2,2 τρισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 6% του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, από περίπου 2% στα τέλη του 2019. Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία υπήρξαν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα το 2010.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού από την ΕΚΤ οδηγεί σε μεγαλύτερα κέρδη βραχυπρόθεσμα αλλά και σε μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η Moody’s επισημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη της την εξάρτηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ όταν αναλύει τις υποκείμενες πιστωτικές τάσεις.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι τράπεζες στην ευρωζώνη άρχισαν να συμμετέχουν μαζικά στο πρόγραμμα, με τις γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές τράπεζες να αυξάνουν εντυπωσιακά το δανεισμό τους, με 450, 440 και 420 δισ. ευρώ σε νέο χρέος.

Με το εν λόγω πρόγραμμα η ΕΚΤ παρέχει στις τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκό κόστος. Η Moody’s δεν θεωρεί ότι η υψηλή χρήση TLTRO είναι ένδειξη αδυναμίας χρηματοδότησης, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η σημαντική χρήση των κεφαλαίων του TLTRO μπορεί να καταστήσει τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών λιγότερο αντιπροσωπευτικά της πραγματικής τους θέσης.

Από τις ελληνικές τράπεζες η μεγαλύτερη χρήση των TLTROs

Από τον Μάιο του 2021, οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες σε σχέση με τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία, με τα κεφάλαια των TLTROs να αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

Ωστόσο, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι δανειστές αποδέκτες TLTRO σε απόλυτους όρους, με συνολικό χρέος άνω των 450 δισ. ευρώ, ή 4% των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος.

Οι ιταλικές τράπεζες ακολουθούν με δανεισμό άνω των 440 δισ. ευρώ, ακολουθούμενοι από τις γερμανικές και τις ισπανικές με δανεισμό περίπου 420 δισ. ευρώ και 290 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 27 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.