ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρευξείνια:Στα €400 εκατ. το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα τέλη 2021

13:10 - 30 Αυγ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παρευξείνια:Στα €400 εκατ. το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στην Ελλάδα τέλη 2021
Ο γενικός γραμματέας της διακρατικής τράπεζας, Γιάννης Σπηλιώτης, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της στην περίοδο 2021-2030, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Παρευξείνιας θα μπορούσε να φτάσει ώς το τέλος του 2021 στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 372 εκατ. στις 31 Ιουλίου και 206,6 εκατ. το 2018.

Βιομηχανία, ενέργεια και υποδομές, αλλά και η στήριξη των «πράσινων» έργων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων -για την Ελλάδα- της διακρατικής Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, που συμμετέχει σε συνομιλίες και με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Τα αναπτυξιακά έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύνανται να επηρεάσουν θετικά την ευρύτερη περιοχή και οι χρηματοδοτήσεις με διακρατικό χαρακτήρα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Παρευξείνια.

Ειδικότερα, οι χρηματοδοτήσεις που η Τράπεζα χορηγεί στην Ελλάδα συνεχίζουν σήμερα να υπερβαίνουν τη συμμετοχή της χώρας μας στο μετοχικό της κεφάλαιο (16,5%), αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα προηγουμενα χρόνια, όταν βρίσκονταν σε μονοψήφιο ποσοστό, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέτρεχαν συχνότερα στις εμπορικές τράπεζες, με έδρα την Ελλάδα. Συνολικά, στα 11 κράτη-μέλη της, η Παρευξείνια χρηματοδοτεί περί τα 30-35 νέα projects ιδιωτών και οργανισμών κατ' έτος, εκ των οποίων -κατά μέσο όρο- τρία ή τέσσερα κάθε χρόνο αφορούν την Ελλάδα. Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στην Ελλάδα είχε συνολικά 11 έργα, ενώ πλέον, σε συνεργασία και με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (με την οποία έχει υπογραφεί και Μνημόνιο Συνεργασίας), η Παρευξείνια εξετάζει τη διαμόρφωση προγράμματος ειδικά για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έξι ενδιαφερόμενοι στον διαγωνισμό για τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις

Παράλληλα, ο κ. Σπηλιώτης, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον εξελίξεις ως προς το χρονίζον θέμα της στέγασης της Τράπεζας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (σ.σ. κάτι που εκκρεμεί από ιδρύσεώς της), καθώς έξι σχήματα του χώρου του real estate ανταποκρίθηκαν στις 18 Αυγούστου -οπότε έληξε η σχετική προθεσμία- στο κάλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε και πρότειναν σχετικές λύσεις.

Σε σχέση με τη μετεγκαστάσταση της Τράπεζας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 13η Σεπτεμβρίου, όταν τα έξι ενδιαφερόμενα σχήματα, που ήδη επέδειξαν κατάλληλα σημεία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί η Παρευξείνια (στην περιοχή από το Μέγαρο Μουσικής ώς τα Δικαστήρια), καλούνται να παραδώσουν τη συνολική τους πρόταση. «Δεν ζητήσαμε συγκεκριμένα ούτε οικόπεδο ούτε κτήριο από τους ενδιαφερόμενους. Ζητήσαμε μια λύση, είτε πρόκειται για κτήριο ήδη ολοκληρωμένο ή ημιτελές, το οποίο θα μας παραδοθεί έτοιμο, είτε πρόκειται μόνο για οικόπεδο, στο οποίο θα ανεγερθεί κτίσμα», τόνισε ο κ.Σπηλιώτης, γνωστοποιώντας ότι δεν αποκλείεται να δοθεί κάποια παράταση στον διαγωνισμό, αν ζητηθεί από τους υποψηφίους.

Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την εγκατάσταση της Παρευξείνιας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εμβαδού τουλάχιστον 4.500 τετραγωνικών, χρονολογείται από το 1999, όταν η Τράπεζα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. το 2019 εγκρίθηκε με νόμο η καταβολή κεφαλαίων ύψους 10 εκατ. ευρώ στην Παρευξείνια για τις μόνιμες αυτές εγκαταστάσεις, εκπληρώνοντας τη σχετική δέσμευση). Με τα 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί το 75% του κόστους απόκτησης μόνιμης στέγης ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια. Ο κ. Σπηλιώτης ανακοίνωσε ακόμα ότι, εντός των επόμενων ετών, προβλέπεται αύξηση των αναγκών της Τράπεζας σε ανθρώπινο δυναμικό, με προοπτική οι εργαζόμενοι να φτάσουν σε μια δεκαετία στους 200, έναντι 120 σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα στοχεύει στη χρηματοδότηση πρότζεκτ συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ στην περίοδο 2021- 2030 στο σύνολο των 11 κρατών-μελών της, εμπλουτίζοντας παράλληλα το επιχειρηματικό της μοντέλο, προκειμένου στο κοντινό μέλλον -πιθανώς και την επόμενη διετία- να αναλάβει και ρόλο «one stop shop» στην ολιστική διαχείριση αναπτυξιακών project μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής, εκτίμησης και περιορισμού ρίσκου, auditing κτλ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 30 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.