ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: Αναβάθμιση αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες

14:10 - 30 Μαρ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Moody's: Αναβάθμιση αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες
Η Moody's αναβάθμισε την Τετάρτη (30/3) τις αξιολογήσεις για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank περνούν σε Ba3 από Β2, η Alpha Bank σε Β1 από Β2 και η Τράπεζας Πειραιώς σε Β2 από Β3.

Οι προοπτικές και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και την Attica Bank παραμένουν «θετικές». 

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση είναι, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου:

1) Η ενίσχυση σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τη διακυβέρνηση στις στη χώρα η οποία βελτιώνει το μακροοικονομικό προφίλ.

2) Η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού και η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία όπως αυτή καταγράφηκε με βάση τους ισολογισμούς του 2021 από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Η βελτίωση αποδίδεται στις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και πίστωσης και την εφαρμογή των σχεδίων μετασχηματισμού 

3) Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Attica Bank οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της, η οποία οδήγησε σε υψηλότερη βαθμίδα.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικές πιέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.