ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραβίας: Διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη του 2022 Κύριο

11:40 - 21 Ιουλ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καραβίας: Διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη του 2022
Την πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη του 2022 επανέλαβε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε τη στήριξη που δέχθηκε η τράπεζα από τους μετόχους σε περιόδους απανωτών κρίσεων και πρόσθεσε πως "έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα την τηρήσουμε».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της τράπεζας είπε:

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2021 κινήθηκαν εντός ή και πέραν της στοχοθεσίας. Τα κέρδη προ-προβλέψεων ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, ενώ τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προσέγγισαν τα 500 εκ. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2,1% (το 2021 σε €1.321εκ.), κυρίως λόγω της πώλησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 18,7%  (και ανήλθαν σε €456εκ.), κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου, τις χορηγήσεις δανείων και τη διαχείριση περιουσίας. Ειδικά για την τελευταία, τα υπό διαχείριση κεφάλαια, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 38%, στα 4.4 δις ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες σημείωσαν μικρή μόνο μεταβολή, κατά 0,8% στα €876εκ., με το δείκτη κόστους-εσόδων να παραμένει σταθερά κάτω του 50%, στο 46,0%.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά σχεδόν €6 δισ., παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα για νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους €7,8 δισ. στην Ελλάδα. Ενισχύθηκαν επίσης και οι εργασίες Private Banking, μέσω των τριών κέντρων Ελλάδος, Λουξεμβούργου και Κύπρου, καθώς τα υπόλοιπα ενεργητικού και παθητικού που διαχειριζόμαστε για τους πελάτες μας ενισχύθηκαν κατά 15%.

Ορόσημο για την Τράπεζα αποτέλεσε η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico ύψους €3,2δισ., η οποία οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη NPEs, χωρίς να έχει καμία αρνητική επίπτωση στους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, ενισχύσαμε τα κεφάλαιά μας με τις συναλλαγές τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων δανείων (Wave) και πώλησης υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (Triangle).

Η κερδοφορία, αλλά και οι παραπάνω συναλλαγές, διαμόρφωσαν τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 16,8%, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1) αυξήθηκε κατά 160 μονάδες βάσης, σε 13,6%.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους κινείται ο σχεδιασμός της Eurobank:

Το μοντέλο λειτουργίας μας εξελίσσεται διαρκώς πάνω σε τρεις κεντρικούς πυλώνες. Πρώτος πυλώνας – η Eurobank ως «Τράπεζα της Ανάπτυξης». Έχουμε ευθυγραμμίσει το σχεδιασμό μας με τις προτεραιότητες του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και εστιάζουμε στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής καθώς και των επενδύσεων από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Τράπεζα έχει κεντρική συμμετοχή σε όλα σχεδόν τα μείζονα έργα: στο εμβληματικό project του Ελληνικού, στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στους αυτοκινητοδρόμους της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού, στην κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Αποτελούμε την τράπεζα επιλογής των περισσότερων κορυφαίων διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα και έχουμε οργανώσει μια ειδική μονάδα για τη στήριξη των πελατών, ώστε να εντάξουν επενδυτικά σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Περαιτέρω, η Τράπεζα μας είχε ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της ποντοπόρου ναυτιλίας. Με βάση στοιχεία έτους 2021, η Eurobank ανήλθε στην πρώτη θέση, με το  μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

 

Ο δεύτερος πυλώνας συνδυάζει την ανάπτυξη και τη συμμετοχικότητα (inclusive growth). Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα σε δανειακά υπόλοιπα λιανικής τραπεζικής, δηλαδή προς μικρές επιχειρήσεις, στα προσωπικά δάνεια, στην έκδοση πιστωτικών καρτών και στη στεγαστική πίστη. Υποστηρίζουμε με εξειδικευμένα στελέχη και προϊόντα τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτικά προγράμματα, κρατικά και ευρωπαϊκά.

Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικά υπεύθυνων τραπεζικών πρωτοβουλιών, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέσω της Action Finance Initiative (AFI), για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη της πρόσβασης επιχειρηματιών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά το μετασχηματισμό της Τράπεζας, το πρόγραμμα EUROBANK2030. Έχουμε υιοθετήσει ένα μοντέλο που ενσωματώνει τα καλύτερα στοιχεία της αναντικατάστατης φυσικής επαφής και τις μοναδικές δυνατότητες και ευκολίες της τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μοντέλο phygital ακολουθούν και κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διεθνώς. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού μας, εμβαθύνουμε τη σχέση με τους πελάτες μας, και, παράλληλα, ελέγχουμε το λειτουργικό κόστος. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικούς πόρους στην τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο: Προσθέσαμε στο προσωπικό μας 150 εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της Πληροφορικής, μεταφέρουμε τις εφαρμογές και τα δεδομένα μας στο cloud, αναπτύσσουμε τις υποδομές μας για την ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποίησης των δεδομένων σε διάφορες τραπεζικές εφαρμογές, εμπλουτίζουμε καθημερινά τα ψηφιακά μας κανάλια. Επίσης, ξεκινήσαμε την αναβάθμιση των συστημάτων μας με τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κεντρικού συστήματος της Temenos, το οποίο ήδη εγκαθιστούμε στις διεθνείς δραστηριότητες. Σημαντικό μέρος των πόρων του μετασχηματισμού μας κατευθύνεται στην απλοποίηση των εσωτερικών μας διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και εσωτερική ψηφιοποίηση, ώστε να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών μας, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων μας.

Το μοντέλο λειτουργίας phygital εκφράζεται απόλυτα στη νέα γενιά καταστημάτων που αρχίσαμε να εγκαινιάζουμε στα τέλη του 2021 και τα οποία είναι εντυπωσιακά στη  όψη, φιλικά στον πελάτη και ιδιαίτερα λειτουργικά.

Κλείνοντας, σημείωσε πως παρά το δυσμενές περιβάλλον, η Eurobank έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για να συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία:

"Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο ουρανός της παγκόσμιας οικονομίας έχει ήδη μαζέψει πολλά σύννεφα και καλούμεθα να διαχειριστούμε συνεχώς εναλλασσόμενες προκλήσεις, η Eurobank βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να πρωταγωνιστήσει στον ανοδικό κύκλο στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου έχουμε παρουσία", σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.