ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Attica Bank: Το ύψος των ζημιών και το χαρτοφυλάκιο Omega Κύριο

08:07 - 06 Σεπ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Attica Bank: Το ύψος των ζημιών και το χαρτοφυλάκιο Omega
Αναβολή πήρε εκ νέου η έκδοση του επίσημου λογαριασμού των τιτλοποιήσεων της Attica Bank και κυρίως του χαρτοφυλακίου Οmega, αξίας 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Ενώ αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα να δοθεί η ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τρίτου και μεγαλύτερου πακέτου τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων της τράπεζας από την DBRS, τελικώς οι ημερομηνίες επαναπροσδιορίστηκαν από τον οίκο για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Εκτιμάται πως οι ζημιές από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο διαμορφώνονται πέριξ των 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι τίτλοι να λάβουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-).

Αν προστεθεί η εκτιμώμενη στα περίπου 130 εκατ. ευρώ ζημιά για τις τιτλοποιήσεις Αstir 1, αξίας 320 εκατ. ευρώ και Astir 2, αξίας 370 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 400 εκατ. ευρώ και μαζί με τις πρόσθετες προβλέψεις των 100 εκατ. ευρώ για την τιτλοποίηση Metexelixis (εκτός «Ηρακλή») και άλλων αναγκών, το ύψος των συνολικών κεφαλαίων πλησιάζει τα 600 εκατ. ευρώ. Με τις κεφαλαιακές ανάγκες για την εθελουσία έξοδο, αλλά και για άλλα λειτουργικά έξοδα, το ποσό ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερο.

Σημειώνεται ότι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά της στις 16 Σεπτεμβρίου. Η μετάβαση αυτή δίνει το χρονικό περιθώριο, μέσω παράτασης δύο εβδομάδων, να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μετά την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος του business plan, αλλά και του capital plan από τη διοίκηση της Attica Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούμενο είναι το κατά πόσο η ζημιά, που προκύπτει με βάση τις τιτλοποιήσεις, θα προσδιορίσει και το ύψος της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή αν θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.