ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η DBRS αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς

18:33 - 07 Δεκ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η DBRS αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς, σε B (high) από Β πριν, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές για την ελληνική τράπεζα.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόσφατη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, με την DBRS να επισημαίνει ωστόσο ότι η τράπεζα παραμένει αδύναμη σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα.

Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα ισχυρότερο προφίλ κινδύνου σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και αν αυτό ενσωματώνει την αναμενόμενη πίεση από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ως απόρροια της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, καθώς και της πιο ισχυρής κάλυψης έναντι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). 

Η αναβάθμιση ενσωματώνει επίσης την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης του τραπεζικού ομίλου, με τον οίκο να αναμένει ότι η Πειραιώς θα διατηρήσει την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων υποστηριζόμενη από υψηλότερα περιθώρια επιτοκίων και χαμηλότερο πιστωτικό κόστος, δεδομένου του βελτιωμένου προφίλ κινδύνου.

Για τον ίδιο λόγο, η DBRS αναμένει ισχυρότερη δημιουργία βασικών κερδών, αντανακλώντας τη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση μετά από μια βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Η αξιολόγηση της DRBS συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη την ισχυρή εγχώρια franchise παρουσία της Πειραιώς στη λιανική και εταιρική τραπεζική, αλλά και τη μέτρια διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της. Ο οίκος θεωρεί ότι η Πειραιώς είναι υγιής σε όρους δυνατότητας χρηματοδότησης και ρευστότητας, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε κραδασμούς, οπότε πρέπει να συνεχίζει να βελτιώνει τα θεμελιώδη πιστωτικά της στοιχεία.

Τέλος, η αξιολόγηση ενσωματώνει επίσης το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου, τις οποίες ο οίκος θεωρεί ασθενέστερη μορφή κεφαλαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.