ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στην κρίση-Οι τιμές στόχοι

11:12 - 28 Μαρ 2023 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Goldman Sachs: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στην κρίση-Οι τιμές στόχοι
Παρά τις έντονες ανησυχίες που έχει προκαλέσει η πρόσφατη αναταραχή στις τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η Goldman Sachs παραμένει στις θετικές της θέσεις όσον αφορά στα κεφάλαια, τα ομόλογα, τη ρευστότητα και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος διατηρεί τις συστάσεις του για τις ελληνικές τράπεζες, παραμένοντας στη σύσταση «buy» για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Από την άλλη, παραμένει neutral για τη Eurobank, ενώ οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στο 1,60 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 5,40 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στο 1,40 ευρώ για την Eurobank.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα συνολικού κεφαλαίου και του δείκτη CET1 το 2022, κατά μέσο όρο περίπου 1,8% σε ετήσια βάση, με τη συνεισφορά του CET1 στο συνολικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου 80% το 2022.

Ο δείκτης βασικών εποπτικών CET1 για τις Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς ήταν 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% και ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ήταν 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στο τέλος του 2022. 

goldman saschs 11

Όπως τονίζει ο οίκος, δύο ελληνικές τράπεζες, οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν εκδώσει μέσα AT1 στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση, τα οποία συνεισέφεραν περίπου 7% και 12% περίπου της συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας. 

Τέλος, η Goldman Sachs τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά, οι οποίες οδήγησαν σε έντονη μεταβλητότητα  γύρω από τις εκδόσεις χρέους κατώτερης βαθμίδας (AT1), δεν άφησε ανεπηρέαστη την τιμολόγηση ούτε των senior ομολόγων στην Ελλάδα.

Οι αποδόσεις των senior preferred εκδόσεων ανώτερης εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών διευρύνθηκαν κατά 60 μ.β. περίπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες έναντι 160 μ.β. διεύρυνσης των αποδόσεων των AT1. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.