ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Ανθεκτικό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα- Νέα ψήφος εμπιστοσύνης

12:17 - 29 Μαρ 2023 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Moody’s: Ανθεκτικό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα- Νέα ψήφος εμπιστοσύνης
Νέα ψήφο εμπιστοσύνης δίνει σήμερα (29/3) ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντας ως «ανθεκτικό» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τις αναταράξεις που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες στον κλάδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s σημειώνει πως διατηρεί τις προοπτικές για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου «θετικές», λαμβάνοντας υπόψιν τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που αναμένονται για το 2023-2024 και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, ο οίκος σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τονίζει ότι η ποιότητα τους θα σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες που εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οι ευάλωτοι πελάτες.moodys 29.3

Στο μεταξύ, η Moody’s σημειώνει ότι τα επιχειρηματικά δάνεια θα στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών από βασικές δραστηριότητες.

Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας

Στην έκθεσή της, η Moody’s εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2023 και κατά 1,7% το 2024. Σε αυτό θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο οι καταναλωτικές δαπάνες που επιβαρύνονται λόγω του πληθωρισμού, και τα υψηλότερα επιτόκια με φόντο όμως τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού.

Συνοπτικά, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες βελτιώνονται στο λειτουργικό περιβάλλον και την κερδοφορία/αποδοτικότητα, ενώ είναι σταθερές στο ρίσκο ενεργητικού, τα κεφάλαια, την χρηματοδότηση/ρευστότητα και την κρατική στήριξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.