ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες Κύριο

10:19 - 23 Μαϊ 2023 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Goldman Sachs: Οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες
Στην αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των τραπεζικών μετοχών, εστιάζει με τη σειρά της η Goldman Sachs, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, σημειώνοντας τους παράγοντες «κλειδιά» που θα επηρεάσουν το ράλι.

Σε γενικά πλαίσια, ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν κατα 13%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έλαβαν την αντίθετη κατεύθυνση, με αυτές των AT1 να υποχωρούν κατά 30 - 50 μονάδες βάσης και των senior preferred ομολόγων κατά περίπου 10 - 20 μονάδες βάσης.

Η Goldman Sachs, παράλληλα, τονίζει ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες προοπτικές στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκαν από την αγορά ως ένα σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «investment grade».

Συνεχίζοντας, ο οίκος σημειώνει ότι διατηρεί μια σχετικά εποικοδομητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες (σύσταση «buy» για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), αναμένοντας ένα μέσο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων, ROTE, στο 12% – 10% το 2023 – 2024, από 8% το 2022, με περαιτέρω βελτίωση του μέσου δείκτη CET1 στο 14,6% – 15,4% (από 13,7% το 2022).

Παράλληλα, η Goldman Sachs τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της ευρωζώνης, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% στην ΕΕ). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE 6% το 2022: αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται το 2023/24, στο 5%/3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ του 2%-3%, συμπληρώνει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον οίκο, οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εξής: 

  • Πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
  • Περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή και
  • Περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να μοιράσουν μερίσματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.