ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη β’φάση ο διαγωνισμός για το υδροδοτικό σύστημα Αττικής-Οι διεκδικητές Κύριο

07:55 - 07 Σεπ 2022 | ΥΔΡΕΥΣΗ
Στη β’φάση ο διαγωνισμός για το υδροδοτικό σύστημα Αττικής-Οι διεκδικητές
Στη δεύτερη φάση πέρασε ο διαγωνισμός για το έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συγκροτήθηκε η επιτροπή διενέργειας του Διαγωνισμού των Σταδίων Β.Ι (Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο) & B.II (Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών). Ο διαγωνισμός περνάει, έτσι, στην κύρια φάση από όπου θα προκύψει και ο ανάδοχος του έργου. Εφόσον «τρέξει» η διαδικασία θα μπορεί να αναδειχθεί ανάδοχος το 2023 για να ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση ΣΔΙΤ.

Σημειώνεται ότι στην επόμενη φάση έχουν προκριθεί δύο σχήματα. Το πρώτο αποτελείται από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και το δεύτερο από τις ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ. Από το διαγωνισμό έχει αποκλειστεί η Μηχανική.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 291 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 235 εκατ. ευρώ) και η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται σε 20 έτη. Ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής. Ο ανάδοχος θα αναλάβει το έργο λειτουργίας, συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της Αττικής.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Στη ΣΔΙΤ συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των μονάδων επεξεργασίας του.

Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση της αποδοτικής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής, μέσω σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης που θα προλαμβάνουν και θα εντοπίζουν έγκαιρα τις βλάβες, βελτιστοποιώντας την οικονομική του απόδοση ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.). Επιπλέον, θα κατασκευαστούν έργα για τη διασφάλιση της καλής λειτουργικής κατάστασης του Ε.Υ.Σ.

Στο αντικείμενο του έργου ΣΔΙΤ δεν περιλαμβάνεται η λειτουργία και συντήρηση 6 Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών που είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές Κίρφης, Ελικώνα, Κλειδίου, Κιθαιρώνα, Μάνδρας και Ευήνου, καθώς και τα Ταχυδιυλιστήρια 5 (ΤΧΔ) Ερυθρών – Βιλλίων, Δομβραίνας, Κυριακίου, Διστόμου, Ταρσός Καριώτη, Καλαμιώτισσας, Καπαρελλίου – Μελισσοχωρίου, Λεύκτρων, Ελλοπίας – Ξηρονομής, Προδρόμου – Σαράντη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.