ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SKY express: Ο υπερτριπλασιασμός των εσόδων και τα νέα αεροσκάφη

08:55 - 19 Ιαν 2023 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
SKY express: Ο υπερτριπλασιασμός των εσόδων και τα νέα αεροσκάφη
Χρονιά ορόσημο -μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια- αποτέλεσε το 2022 για την ελληνική αεροπορική εταιρεία, SKY express, με τους ρυθμούς ανάπτυξής της να εντυπωσιάζουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Chief Commercial Officer (Γενικός Εμπορικός Διευθυντής) της SKY express, Γεράσιμος Σκαλτσάς, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 49.000 πτήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τον αριθμό αυτό να είναι αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με το 2019. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η τολμηρή, αλλά συνάμα αποτελεσματική στρατηγική εξωστρέφειας που ακολουθεί η εταιρεία, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί ο αριθμός των επιβατών και να «αγγίζει» τα 3,5 εκατ. αντανακλώντας και την εισαγωγή δύο Airbus Α320neo αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι η SKY express εξυπηρετεί σήμερα 34 προορισμούς εσωτερικού και 24 εξωτερικού, με πτήσεις χειμώνα-καλοκαίρι.

Στο οικονομικό σκέλος, τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα υπερτριπλασιάστηκαν το 2022 και ανήλθαν σε 267 εκατ. ευρώ, με την επέκταση του διεθνούς δικτύου να συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την εξέλιξη. Επιπλέον, με γνώμονα την ωρίμανση των δρομολογίων του εξωτερικού διπλασιάστηκε το μέσο έσοδο ανά επιβάτη. Η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η οργανική ανάπτυξη θα ήταν αδύνατη χωρίς τους ανθρώπους της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η SKY express έχει προχωρήσει σε 390 προσλήψεις την τελευταία τετραετία, απασχολώντας συνολικά 619 εργαζομένους. «Περιμένουμε ακόμη πιο δυναμικό καλοκαίρι το 2023 σε σύγκριση με το 2022», σημείωσε ο κ. Σκαλτσάς, κάτι που σημαίνει πως τα εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας έχουν… και συνέχεια.

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε, επίσης, την προσθήκη των δύο πρώτων της Airbus A321neo αεροσκαφών στον στόλο της, τα οποία θα παραλάβει το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα κατά την περίοδο Απρίλιος-Μάιος 2023. Η παραλαβή των δύο Airbus εντάσσεται στο ευρύτερο και συνεχιζόμενο επενδυτικό πλάνο της SKY express, το οποίο υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ενίσχυση του στόλου με 6 συνολικά αεροσκάφη. Το συγκεκριμένο πλάνο έχει ορίζοντα πενταετίας, με την παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών να έχει λάβει ήδη χώρα το 2020. Μεταξύ άλλων, ο CCO της SKY express ανέφερε ότι άμεση προτεραιότητα της εταιρείας είναι να ενισχύσει τις υπάρχουσες εταιρικές συνεργασίες, ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε σε ετοιμότητα για τις άγονες γραμμές. Ενισχύουμε συνεχώς το κοινωνικό μας έργο».

SKY express 2

Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ - Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express

«Η SKY express σμιλεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο κ. Σκαλτσάς επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη της εταιρείας αντανακλάται και στα στοιχεία της Eurocontrol. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, η SKY express αναδείχθηκε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πτητικού έργου στην Ευρώπη, όντας για 5 διαδοχικές χρονιές η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι σε μία δύσκολη συγκυρία, η εταιρεία κατάφερε να μην ακυρώσει ούτε μία πτήση χάρη και στην ετοιμότητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Παράλληλα, το 90% των πτήσεων έγινε σε προγραμματισμένη ώρα (on time performance) σε μία περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίστηκε υπερβολικά απαιτητική σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, τα οποία ταλανίστηκαν από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Άξιο αναφοράς και το γεγονός ότι με την χρήση προηγμένων εργαλείων της Google, η SKY express κατετάγη στην πρώτη τριάδα των αεροπορικών εταιρειών ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα της.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η επέκταση του δικτύου της SKY express με νέους προορισμούς, έχοντας θέσει ως προτεραιότητα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως ανέφερε ο κ. Σκαλτσάς, «ενισχύουμε τις συχνότητες στα υπάρχοντα δρομολόγια. Σε πρώτη φάση η ανάπτυξή μας θα είναι ευρωπαϊκή. Δεν υπάρχουν scheduled προορισμοί για το (φετινό) καλοκαίρι, αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για το χειμερινό πρόγραμμα».

Για ένα πραγματικό success story όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο έκανε λόγο, από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, Ιωάννα Παπαδοπούλου, τονίζοντας πως η SKY express αποτελεί συνώνυμο της επιτυχίας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας αξίας. Ανέφερε ακόμη πως έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη απόφασή της το 2021 να ξεκινήσει το διεθνές της δίκτυο. Σε επίπεδο μεριδίου αγοράς η εταιρεία το 2019 είχε το 2,5% στον ΔΑΑ και το 2022 προσεγγίζει το 13%. Ενδεικτικά, από το 2019 έως το 2022 η SKY express έχει μεταφέρει από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» πάνω από 5,6 εκατ. επιβάτες και αντίστοιχα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 110.000 πτήσεις.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 05:31 - 19 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.