ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ανάγκη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας Κύριο

18:55 - 11 Ιουν 2020 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ανάγκη αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας
Για τις «προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας» μίλησαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μία συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να αναδιαρθρωθεί το «παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας», καθώς όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος «στην Ελλάδα είδαμε ότι έχουμε ήλιο και θάλασσα και χτίσαμε ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο όμως έχει ρίσκα και πρέπει να αλλάξει». «Η κρίση του κορονοϊού κατέδειξε αυτή ακριβώς την ανάγκη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να διασώσουμε και να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, που έχει στρεβλώσεις και μειωμένη παραγωγή».

Με δεδομένη την ύφεση που έρχεται για φέτος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ζτη συνέχεια την εκτίμηση ότι «το ερώτημα είναι αν πρέπει να λάβουμε όσο γίνεται και ταχύτερα μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης ή αν θα περιμένουμε και το 2021, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουν απορροφηθεί ακόμα οι συνέπειες της ύφεσης ή να έχουμε νέα υγειονομικά δεδομένα».

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στις προβλέψεις για την οικονομία είπε ότι «Είναι δύσκολη συγκυρία, με προβλέψεις από 3% ως 12% που δείχνουν ότι δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον. Η αντιπολίτευση λέει να ξοδέψουμε για να προλάβουμε την ύφεση. Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της επιφυλάσσεται. Είμαστε σε σταυροδρόμι».

Σε ερώτηση για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά από πολλές δεκαετίες ανακάμπτει ο κρατικός παρεμβατισμός. Αυτό ήταν κάτι που είχαμε να δούμε από εποχές προ του Ρίγκαν και της Θάτσερ» και, όπως τόνισε, «πρέπει να δούμε πού θα οδηγήσει». Ο κ. Μυτιληναίος συμπλήρωσε ότι  οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι συγκλονιστικές για την ελληνική οικονομία, θα επηρεάσουν σημαντικά το παραγωγικό μοντέλο. Θέλω να πιστεύω ότι το πρόγραμμα της ΕΕ θα προχωρήσει και δηλώνω αισιόδοξος για το 2021».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων «η ρευστότητα από τις τράπεζες δύσκολα περνά στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κάτι που όπως εκτίμησε διευρύνει τις ανισότητες.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό, ειδικά τώρα που «πολλές πλούσιες χώρες βοηθούν τις επιχειρήσεις τους, επειδή έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, ενώ οι ελληνικές παλεύουν να επιβιώσουν».

«Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργασία εξαρτάται από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι «οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και αυτές που μπορούν να διασωθούν και να αναπτυχθούν». Όπως είπε, την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης είναι καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών, καθώς η στήριξη που έρχεται από την ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική και μπορεί να βοηθήσει.

Αναφορά έγινε και στην αγορά Ενέργειας, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να εξηγεί ότι «η αγορά αλλάζει, η ΔΕΗ αλλάζει, η ΔΕΠΑ πωλείται, οι ιδιωτικοί όμιλοι μεγαλώνουν, ο λιγνίτης αποσύρεται» και να εκτιμά ότι «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το μέλλον». Έθεσε θέμα στήριξης των εταιρειών Ενέργειας – κάτι που κάνουν πολλές χώρες και η Γερμανία – ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «τα ορυκτά καύσιμα στο βυθό της Μεσογείου χάνουν την αξία τους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.