ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενεργειακή Μετάβαση: Το στοίχημα για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

10:40 - 12 Ιαν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενεργειακή Μετάβαση: Το στοίχημα για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη
Υπερπληθώρα αιτήσεων για επενδύσεις ΑΠΕ έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες η Γ. Γ. του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στην ψηφιακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Μέχρι τώρα από τα διάφορα entrypoints έχουν αθροιστεί 75 γιγαβάτ που είναι σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και βέβαια στη ΡΑΕ υποβλήθηκαν άλλα 2.000 έργα με δυναμικότητα πάνω από 45 γιγαβατ. Να σημειωθεί ότι πιάνουμε τους  στόχους μόνο με 9 γιγαβάτ μέχρι το 2030. Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο και μας δίνει έναν αέρα και έτσι μπορούμε και πρέπει να επιλέξουμε τα πιο αποδοτικά και με τις καλύτερες προδιαγραφές» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι: «Στόχος μας είναι και η εφαρμογή νέου πλαισίου για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2024 και αναμένουμε έγκριση από Κομισιόν».

Επίσης η κ. Σδούκου τόνισε ότι προωθούνται 6 κοινοί διαγωνισμοί τα επόμενα 4 χρόνια με ποσόστωση ανά τεχνολογία για τις ΑΠΕ. «Το πρώτο εξάμηνο 2021 θα είναι ο επόμενος διαγωνισμός» σημείωσε. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην προσπάθεια για ανάταξη των επιπτώσεων από το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων.

«Το 2021 θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται το σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση. Τρείς μεγάλες μονάδες σε Καρδιά και Μεγαλόπολη, θα κλείσουν φέτος.  Προτεραιότητα για μας είναι  η αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων όπου θα απασχοληθεί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού. Να σημειωθεί ότι 300 εκ από Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε για  την αποκατάσταση.  Επίσης έχουμε προτάξει την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και να καταρτιστεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τα επιχειρησιακά σχέδια. Θέλουμε να είμαστε η πρώτη χώρα που θα καταθέσουμε τα σχέδια αποκατάστασης» είπε και υπογράμμισε ότι «σε συνεννόηση με την Κομισοον αναμένουμε την έγκριση της δέσμης αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων που θα αλλάξουν στις περιοχές αυτές το μοντέλο παραγωγής. Επιδιώκουμε να προβλέπονται αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τις περιοχές αυτές» είπε.

Στο μεταξύ στα 22 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη «πράσινων πολιτικών» στη χώρα σύμφωνα με όσα είπε ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Μαργαρίτης Σχοινάς στην ίδια ψηφιακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Προέρχονται, δε, από τέσσερις πηγές κονδυλίων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων από τις επενδύσεις που θα γίνουν με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 12 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.