ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε «πράσινα» επενδυτικά σχέδια οι εφοπλιστές-ESG στρατηγική στην λίστα προτεραιοτήτων

08:55 - 13 Απρ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε «πράσινα» επενδυτικά σχέδια οι εφοπλιστές-ESG στρατηγική στην λίστα προτεραιοτήτων
Η «πράσινη» οικονομία και η δυναμική που δίνει για μακροπρόθεσμες υπεραξίες φαίνεται ότι προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια της ναυτιλίας, που μετά το real estate (Αστέρας Βουλιαγμένης, εμβληματικά ακίνητα στην Αττική, Ελληνικό) φαίνεται ότι «βλέπουν» και στις ΑΠΕ πεδίο «δόξης» λαμπρό.

Στο πλαίσιο αυτό ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κινείται με έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μπορεί βέβαια το ποσοστό που αναμένεται να «χτίσει» στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να είναι μονοψήφιο ποσοστό και κάτω από 5%, ωστόσο υποδηλώνει το ενδιαφέρον για ένα σημαντικό κλάδο που όπως φαίνεται είναι στην προμετωπίδα της νέας πορείας της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω μετοχές προέρχονται από το placement που πραγματοποιεί ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης Γιώργος Περιστέρης, με premium στην τιμή των 13 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι από το placement ο κ. Περιστέρης διασφαλίζει έσοδα, από τα οποία χρηματοδοτεί την ενίσχυση της θέσης του στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την αποχώρηση της Reggeborgh.

Σήμερα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 1.373 MW, ενώ διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα. Επίσης, η εταιρεία αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1200 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέχρι το 2025.

Βέβαια πέρα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πολλά διεθνή μάλιστα επενδυτικά κεφάλαια «βλέπουν» ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας και δη της «πράσινης» στη χώρα, όπου βέβαια συγκεντρώνεται και το 38% περίπου των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ουσιαστικά η τοποθέτηση σε πράσινα επενδυτικά σχέδια είναι μια διεθνής τάση που και στην Ελλάδα αναπτύσσεται. Έτσι μόλις πριν λίγες εβδομάδες καταγράφηκαν μεγάλες προσφορές κεφαλαίων  στην έκδοση του ομολόγου με δείκτες αειφορίας της ΔΕΗ, που έφτασαν τα 775 εκατ. ευρώ από real money investors.

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα παράλληλο κλάδο με την «πράσινη ενέργεια» αυτόν των κατασκευών έχει ήδη καταγραφεί η είσοδος με ποσοστό 7,60% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του family office της κας Μαριάννας Λάτση Latsco Hellenic Holdings έναντι 88 εκατ. ευρώ.

Επίσης ήδη εξετάζεται και μια σειρά νέων εκδόσεων ομολόγων ESG από εταιρίες του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη πρώτη από όλες τις «ναυαρχίδες» της εθνικής οικονομίας, η Mytilineos έχει βάλει στο επίκεντρο της στρατηγικής της ανάπτυξης την υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) και βέβαια καθορίζει τις επόμενες κινήσεις της για ροές κεφαλαίων με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Όπως μάλιστα, τόνισε, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, πριν λίγους μήνες κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της εταιρίας, η επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωθεί την MYTILINEOS σε αυτό το βήμα. «Θέτουμε τις βάσεις για μία 100% βιώσιμη και πράσινη βιομηχανική δραστηριότητα και δεσμευόμαστε σε μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων για όλη την επιχειρηματική μας δραστηριότητα έως το 2030 και σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε, αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων. Μόνο θέτοντας θαρραλέους και υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, ξεκινώντας από εμάς τις βιομηχανίες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όφελος όλων και ενός συλλογικού βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.