ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Τι δήλωσαν Μητσοτάκης, Σκρέκας Κύριο

16:17 - 14 Οκτ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Τι δήλωσαν Μητσοτάκης, Σκρέκας
Υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης (14/10) στην Αθήνα το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Οι υπογραφές «έπεσαν» από τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker και προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για την μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο συστήνεται ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο υπουργείων, των Διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς και των ρυθμιστικών αρχών, που θα εξετάσει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του έργου, θα διευκολύνει την αδειοδότηση και θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό του, ως έργου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο, τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Πολλαπλά οφέλη

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη:

  • Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
  • Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
  • Το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Μητσοτάκης: Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Για εξασφάλιση της ροής πράσινης ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς των δύο χωρών.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία» τονίζει ο πρωθυπουργός.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1448625405230002181}

Σκρέκας: Η συμφωνία θα επιταχύνει τη δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο

Για συμφωνία-ορόσημο, που αναβαθμίζει τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου και τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ βελτιώνει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας.

«Με το μνημόνιο συνεργασίας προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία θα μεταφέρει καθαρή ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να εξάγεται στις βορειότερες χώρες και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με ιστορικούς δεσμούς και βαριά πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή η ενεργειακή συμφωνία ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτούς τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης. Με την υπογραφή του μνημονίου οι δύο κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την σημασία της εγκατάστασης μιας αμφίδρομης ηλεκτρικής διασύνδεσης, που θα μεταφέρει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές».

{https://twitter.com/KostasSkrekas/status/1448636209169829888}

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η συμφωνία θα επιταχύνει τη δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αυξήσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα ενισχύσει την περιφερειακή ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, επιτρέποντας σε όλες τις πλευρές να αυξήσουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 14 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.