ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ρότα ο Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας

10:16 - 02 Ιουν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε ρότα ο Σταθμός Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας
Απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύθηκε εχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προσδιορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στο Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας.

Ουσιαστικά μετά την κίνηση αυτή μπαίνει στην τελική ευθεία η έναρξη του έργου. Αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης, η περίοδος ενίσχυσης του σταθμού ορίζεται σε 25 χρόνια και ξεκινάει από την στιγμή που θα τεθεί ο σταθμός σε εμπορική λειτουργία, οπότε και άρχεται η καταβολή της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης.

Η αποζημίωση του σταθμού θα γίνεται με ρυθμιζόμενο έσοδο που αντιστοιχεί σε χρονική περίοδο που καλείται «Ρυθμιστική Περίοδος» και καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Για τον προσδιορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου θα λαμβάνεται υπόψη το επιτρεπόμενο ετήσιο έσοδο και το απαιτούμενο ετήσιο πρόσθετο έσοδο ενίσχυσης, τα οποία ορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ.

Γα τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το μοντέλο αποζημίωσης, η απόφαση αναφέρει στο άρθρο 4, παράγραφος 4 ότι ως Απαιτούμενο Πρόσθετο (Ετήσιο) Έσοδο Ενίσχυσης ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας νοείται το κατ’ έτος πρόσθετο απαιτούμενο έσοδο του ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας που αυτός λαμβάνει στο πλαίσιο της παροχής οικονομικής ενίσχυσης και το οποίο συμπληρώνει το Καθαρό Έσοδο Αγοράς του σταθμού αυτού από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να λαμβάνει τελικά το Επιτρεπόμενο Έσοδο κατ’ έτος που εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του σταθμού.

Το απαιτούμενο πρόσθετο έσοδο ενίσχυσης για κάθε έτος Ρυθμιστικής Περιόδου καταβάλλεται από τον ΔΑΠΕΕΠ, ως διαχειριστή του ΕΛΑΠΕ, αξιοποιώντας κεφάλαια του Ειδικού Λογαριασμού.

Μηχανικός Πιστοποίησης του Κόστους ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας 

Κομβικό για το όλο έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι και ο προσδιορισμός του κόστους τους. Το έργο που το έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.

Με βάση το άρθρο 8 η πιστοποίηση του κόστους κατασκευής του ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας, καθώς και η παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του σταθμού, διενεργείται από τον «Ανεξάρτητο Μηχανικό Πιστοποίησης Κόστους ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας». 

Επίσης ο «Ανεξάρτητος Μηχανικός Πιστοποίησης Κόστους ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας» προσδιορίζεται κατ’ επιλογή του Δικαιούχου Ενίσχυσης του ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας από σχετικό κατάλογο που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την έγκριση του καταλόγου αυτού, ο Δικαιούχος της Ενίσχυσης υποβάλλει σχετική πρόταση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον πέντε (5) υποψήφια πρόσωπα, προσκομίζοντας παράλληλα τα δικαιολογητικά του Παραρτήματος Ι της παρόντος Κεφαλαίου.

Όπως σημειώνεται ο Ανεξάρτητος Μηχανικός δεν πρέπει να συνδέεται με τον Δικαιούχο Ενίσχυσης ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας με σχέση, η οποία να δημιουργεί κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων. Ειδικότερα, δεν πρέπει να έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ή προσωπικό ή άλλο κοινό συμφέρον με τον Δικαιούχο Ενίσχυσης ΣΑΗΕ Αμφιλοχίας, το οποίο μπορεί να θίγει την αμεροληψία και την ανεξαρτησία του. 

Σε περίπτωση φυσικών προσώπων, η σύγκρουση συμφερόντων ελέγχεται στους συζύγους και συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας α’ και β’ βαθμού. Σε περίπτωση νομικών προσώπων, η σύγκρουση συμφερόντων ελέγχεται στα πρόσωπα που μετέχουν στα όργανα διοίκησης αυτών, στα πρόσωπα που κατέχουν, άμεσα ή έμμεσα, ποσοστό άνω του 5% στο εταιρικό κεφάλαιο του νομικού προσώπου, καθώς και στους συζύγους και συγγενείς των παραπάνω προσώπων εξ αίματος ή εξ αγχιστείας α’ και β’ βαθμού. 

Ο Ανεξάρτητος Μηχανικός δεν πρέπει να συνδέεται με τους εργολάβους του έργου με οποιαδήποτε σχέση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων,

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.