ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΡΑΕ: Πού βλέπει κινδύνους στην ενεργειακή ασφάλεια- Σχέδιο σε διαβούλευση

10:20 - 15 Ιουν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΡΑΕ: Πού βλέπει κινδύνους στην ενεργειακή ασφάλεια- Σχέδιο σε διαβούλευση
Τα ρίσκα με την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας αναδεικνύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα ηλεκτρισμού της Ελλάδας για την περίοδο 2021-2024 που έθεσε σε διαβούλευση.

Η ΡΑΕ εστιάζει στο θέμα της ενδεχόμενης διακοπής της ροής φυσικού αερίου αλλά και στον κίνδυνο της εκδήλωσης κυβερνοεπιθέσεων χαρακτηρίζοντας ως «κρίσιμες», ακόμη και ως «καταστροφικές» τις επιπτώσεις από την εμφάνιση αυτών των κινδύνων, με πρώτη  και  κύρια τη  διακοπή ηλεκτροδότησης της χώρας.  

Από   λίγες   ώρες και  σε ορισμένες περιοχές μέχρι και το ολικό σβήσιμο του συστήματος,  είναι πιθανό να σημειωθούν απώλειες  ανθρώπινων  ζωών  και οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η  ΡΑΕ στο σχέδιο  που  εκπόνησε  σε  συνεργασία  με  τον ΑΔΜΗΕ  χαρακτηρίζει  αυτούς τους  δύο κινδύνους στον ανώτατο βαθμό, δίνοντάς τους τον   χαρακτηρισμό   «μη   ανεκτούς».

Επίσης, απαριθμεί σειρά ενεργειών που θα πρέπει να αναλάβουν  Τόσο  ο  Διαχειριστής όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να   αποφευχθεί  μια   ολική   κατάρρευση   του συστήματος.  

Ως έσχατο μέτρο προβλέπεται ακόμη  και  η  εκ περιτροπής  ηλεκτροδότηση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων του τομέα ηλεκτρισμού της Ελλάδας περιλαμβάνει 16 σενάρια.

Φυσικές καταστροφές

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις τον χειμώνα και τον καύσωνα το καλοκαίρι η ΡΑΕ στα αντίστοιχα σενάρια κρούει τον κώδωνα για ακραίο και πολύ υψηλό κίνδυνο, αρκετά πιθανόν να προκύψει, με καταστροφικές έως κρίσιμες επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα, ειδικά όταν συνδυάζονται με αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ, περιορισμένα υδροηλεκτρικά και μειωμένη απόδοση θερμικών μονάδων. Τα δύο αυτά σενάρια έχουν πάψει να είναι θεωρία, αλλά έγιναν απειλητική πραγματικότητα τον χειμώνα και το καλοκαίρι του 2021, αλλά και φέτος τον χειμώνα, ελέω κλιματικής κρίσης.

Οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες κατηγοριοποιούνται, επίσης, ως πολύ πιθανόν να συμβούν, έχουν γίνει άλλωστε μόνιμο φαινόμενο στη χώρα μας, ωστόσο, οι συνέπειες τους στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εκλαμβάνονται στο αντίστοιχο σενάριο της ΡΑΕ ως ασήμαντες, καθώς θεωρούνται αντιμετωπίσιμες εσωτερικά από τον φορέα που αφορούν.

Αρκετά πιθανός και πολύ υψηλός χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρών τους χειμερινούς μήνες, με επιπτώσεις, που διαβαθμίζονται από κρίσιμες έως ασήμαντες, στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και στην ικανότητα των μονάδων παραγωγής να παρέχουν υπηρεσίες εξισορρόπησης.

Τα μέτρα αντιμετώπισης

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα Ηλεκτρισμού ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου σε ένα από τα παραπάνω απρόβλεπτα γεγονότα να αποφύγει την κατάρρευση και καταστροφή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά σε σειρά ενεργειών.

Το σύστημα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προβλέπεται ακόμη και η χειροκίνητη, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, περικοπή φορτίων. Η διαδικασία αυτή ξεκινά π.χ. από τη διακοπή λειτουργίας των υδραντλητικών μονάδων, την διακοπή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργοποίηση εφεδρειών, την εφαρμογή του μηχανισμού κατανάλωσης σε μειωμένες ώρες κατανάλωσης, και ως τελευταίο μέτρο λαμβάνεται η διακοπή ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σε αυτό το σενάριο προτείνεται η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Επιπροσθέτως, προβλέπει και τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να ζητήσει βοήθεια και από Διαχειριστές γειτονικών κρατών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ακραίες συνθήκες.

Για την αποτελεσματική διαχείριση της διακινδύνευσης, σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ συγκροτούνται τα ακόλουθα όργανα:

  • Ομάδα Διαχείρισης Διακινδύνευσης (ΟΔΔ).
  • Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΥΔΚΑΕ).
  • Ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση της διακινδύνευσης (OEAΔ).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.