ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SOS για τους καταναλωτές στην επιλογή των παρόχων ρεύματος-Νέες αναπροσαρμογές

09:05 - 01 Αυγ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
SOS για τους καταναλωτές στην επιλογή των παρόχων ρεύματος-Νέες αναπροσαρμογές
Επιθετικά κινούνται πολλές εταιρείες παροχής ρεύματος τις τελευταίες μέρες με τηλεφωνικές κλήσεις για προσέλκυση πελατών. Το ενδιαφέρον είναι ότι προφορικά και με θολό τρόπο, προτείνουν τιμολόγια στους καταναλωτές, με τιμή μετά την κρατική επιδότηση, χωρίς αναφορά στον επίσημο τιμοκατάλογο της εταιρείας, που εκπροσωπούν. αυτό συχνά δημιουργεί συγχύσεις καθώς μάλιστα τονίζεται ότι η επιδότηση στο ύψος, που έγινε για το μήνα Αύγουστο θα είναι πάγια για όλο το χρόνο.

Στο φόντο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει για την επιλογή τους να ζητουν γραπτώς, στη βάση των εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης που έχει προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ τις προτάσεις της κάθε εταιρείας, να αξιοποιούν την πλατφόρμα energycost.gr της ΡΑΕ, αλλά και να ζητούν γραπτώς τις δεσμεύσεις κάθε εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές της κιλοβατώρας μετά τις ανακοινώσεις την περασμένη Δευτέρα των εταιρειών κινούνται από τα 0,486 έως και το 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τα δε πάγια μετά την παρέμβαση για το πλαφόν, είναι είτε μηδενικά είτε φτάνουν και τα 5 ευρώ.

Βέβαια καθώς έγινε υποχρεωτικό το “κούρεμα” σε πάγια, θα πρέπει οι πάροχοι που είχαν ανακοινώσεις τιμές πάνω από 5 ευρώ να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγια τους αυτές τις μέρες, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής της κιλοβατώρας σε κάποιες περιπτώσεις που αυτές οι εταιρίες θα θελήσουν να ισοσταθμίσουν τις όποιες απώλειες εκτιμούν ότι θα έχουν.

Οι τιμές

Στο μεταξύ Στα 422,02 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Δευτέρα 01/08/2022. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 537,14 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 320,86 ευρώ/MWh. Η τιμή ενισχύθηκε κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 404,83 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,9%, το φυσικό αέριο 41,6% τα υδροηλεκτρικά 5,7% οι εισαγωγές 6,4% και οι ανανεώσιμες 24,6%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 24,873 MWh και οι εισαγωγές στις 12,924 MWh.

Πάντως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά καθώς το φυσικό αέριο κινείται σταθερά στον Ολλανδικό Δείκτη TTF πέριξ του επιπέδου των 200 ευρώ/MWh,

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.