ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η στρατηγική στόχευση του deal ΔΕΗ- ΔΕΠΑ- Damco Energy Κύριο

12:05 - 23 Δεκ 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η στρατηγική στόχευση του deal ΔΕΗ- ΔΕΠΑ- Damco Energy
Με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, την αξιοποίηση κοντινών υποδομών φυσικού αερίου αλλά και τη γειντίαση με όμορρες αγορές ηλεκτριμού η ΔΕΗ προχώρησε σε συμφωνία τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη. Συμφωνία, που αφορά την εξαγορά από τη ΔΕΗ του 51% των μετοχών της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 29% της ίδιας εταιρείας υπέγραψαν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.

Όπως ανακοινώθηκε, η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% και θα συμμετέχει στο νέο σχήμα. Οι υπογραφές «έπεσαν» χθες Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ.κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Κοπελούζου, Χρήστου Κοπελούζου. Η υπογραφή έγινε στο ΥΠΕΝ παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. 

Η υπόψη εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Η κατασκευή της νέας μονάδας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης.

Χαρακτηρίζεται, δε, ως στρατηγικής σημασίας για τον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς χωροθετείαι σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι κοντινές υποδομές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες, λειτουργώντας ως πυλώνας  στήριξης της ευστάθειας του συστήματος στη Ν.Α. Ευρώπη.

Η ΔΕΗ

Με την κίνησή της η ΔΕΗ εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο μονάδων ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και συνολικά “απλώνεται” σε όλο το φάσμα παραγωγής, από τους λιγνίτες, τις υδατοπτώσεις, τις ΑΠΕ, μέσα, πλέον, κι από τη στρατηγική των συμμαχιών που έχει εγκαινιάσει εδώ και τρία χρόνια.

Ουσιαστικά, η ΔΕΗ μετά την “Πτολεμαΐδα 5” που ως η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα μπαίνει σε λειτουργία στις αρχές του 2023, θα δει και άλλη μια μονάδα, σε κομβικό σημείο με  δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, να τίθεται σε παραγωγική διαδικασία στα τέλη του 2025. 

Με υψηλή απόδοσης της τάξης του 63% της δίνει την ευχέρεια για ανανέωση του παραγωγικού της δυναμικού αλλά και την διασφάλιση ανταγωνιστικών ισοζυγίων ρύπων

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Και για τις άλλες πέρα από τη ΔΕΗ εταιρείες η συμμετοχή είναι άκρως σημαντική. Συγκεκριμένα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα άνοιγμα, πέρα από το “φυσικό της αντικείμενο”, την εισαγωγή και εμπορία φυσικού αερίου (και ρεύματος) στη χονδρική αλλά και στη λιανική, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρείας Ενέργειας, στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Μάλιστα η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη συμμετοχή της στο έργο, μέσω μακροχρόνιου διμερούς συμβολαίου προμήθειας (ΡΡΑ) αναμένεται να διασφαλίσει σε ανταγωνιστική τιμή ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής της, αλλά και έναν “σταθερό προορισμό” διοχέτευσης μεγάλων ποσοτήτων αερίου, από τις εισαγωγές που κάνει. 

H DAMCO

Και για τον όμιλο Κοπελούζου, που έχει υπό την “ομπρέλα” του τη DAMCO Energy, τα οφέλη από τη σύμπραξη είναι πολλαπλά. Έχοντας κάνει την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, διασφαλίζει, πέρα από το οικονομικό όφελος, συνέργειες με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναπτύσσει ως Όμιλος μεσω της GasTrade, με τη συμμετοχή και της ΔΕΠΑ.  

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ σχετικά με την εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» από την εταιρεία Damco Energy, τα οφέλη από την  κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής είναι:

·  Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης,

·  Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού,

·  Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα,  ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.