ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγρότες: Στο... περίμενε οι αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ

15:07 - 28 Φεβ 2024 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγρότες: Στο... περίμενε οι αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ
Στη νέα Κομισιόν, και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να παραπεμφθούν οι αποφάσεις για τις τροποποιήσεις στην ΚΑΠ και οι αγρότες θα πρέπει να δείξουν υπομονή.

Στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες τέθηκε η ενίσχυση του ταμείου επιδοτήσεων, η θέσπιση κατώτατων τιμών για τα προϊόντα, η απλοποίηση διαδικασιών για τις επιδοτήσεις, η ίδρυση ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου τιμών και η επιδότηση της άρδευσης, η χαλάρωση των περιβαλλοντικών ελέγχων, και οι αλλαγές στους κανόνες για την αγρανάπαυση. Το σχέδιο και οι νέες προτάσεις θα συζητηθούν ξανά στη σύνοδο του Μαρτίου.

Πάντως, σε μια κίνηση καλής θέλησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους γεωργούς και όλους τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Μια έρευνα, η οποία απευθύνεται ειδικά στους γεωργούς και τους μικρούς προμηθευτές της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και καλύπτει διάφορα στάδια παραγωγής και διανομής, είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ έως τις 15 Μαρτίου 2023. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούν να δηλώσουν αν βρέθηκαν πρόσφατα αντιμέτωποι με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή αν η ισχύουσα νομοθεσία τούς παρέχει επαρκή προστασία έναντι οικονομικά ισχυρότερων αγοραστών.

Όπως αναφέρεται, μετά την παρουσίαση επιλογών απλούστευσης στις 22 Φεβρουαρίου για τη μείωση της επιβάρυνσης των γεωργών της ΕΕ, η Επιτροπή εξετάζει μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και για την ενίσχυση της καταπολέμησης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη διάφορα μέτρα που ενδέχεται να αφορούν ζητήματα όπως η διαφάνεια της αγοράς στο πλαίσιο της αξιακής αλυσίδας, η εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η επιβολή της, το κόστος παραγωγής ή ένας πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της στοχευμένης διαβούλευσης, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα δώσει τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τις κύριες αιτίες ανησυχίας των γεωργών και να κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνεπάγονται διοικητικό φόρτο και πολυπλοκότητα. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τον διοικητικό φόρτο που μπορεί να συνδεθεί με την οδηγία για τη νιτρορύπανση.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Με καθυστέρηση τριών χρόνων η κυβέρνηση έρχεται να πει πως θα αλλάξει το καταστροφικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που η ίδια κατέστρωσε και ενέκρινε, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και παρά την έγκαιρη προειδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ήταν απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που ελήφθη στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26/7/2021 και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως δικό του επίτευγμα! 

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο είναι αυτό που οδήγησε τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Τώρα, η κυβέρνηση χύνει κροκοδείλια δάκρυα και προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο.

Η ΚΑΠ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την διαχειριστεί η κυβέρνηση των συμφερόντων και της κοροϊδίας του αγροτικού κόσμου», ανέφερε στο μεταξυ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

"Οι αποφάσεις του Συμβούλιου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 και μάλιστα με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Βέλγο Υπουργό Γεωργίας David Clarinval, ανέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο, αυτό που από την αρχή υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ότι δηλαδή η ΚΑΠ 2023-2027 παρουσίαζε δομικές ελλείψεις, θεσμικές ανεπάρκειες και αυστηρές δεσμεύσεις, που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο την υλοποίησή της και θα προκαλούσαν δυσεπίλυτα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Ιδίως μάλιστα όταν η ΚΑΠ αυτή θα έπρεπε να υλοποιηθεί στον απόηχο της πανδημικής κρίσης και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και υπό την πίεση της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής" αναφέρει ο τομέας Γεωργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Σε ότι αφορά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αυγενάκη, καταρχήν, δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε με την πρόταση λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, ιδίως σε ότι αφορά στην απλούστευση και ευελιξία στην εφαρμογή των προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ), με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους. Και αυτό γιατί, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι και το βάρος που καλούνταν να σηκώσουν τα κράτη μέλη και ιδίως η χώρα μας, πολύ μεγάλο, ιδίως μάλιστα όταν προκύπτουν απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως π.χ. συνέβη με τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από το κείμενο της Επιτροπής, καθώς και από τις προτάσεις και των άλλων κρατών μελών, υπήρχε, εξαρχής, κοινός τόπος για την υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης, όπως και κάποιων άλλων προτάσεων που υπέβαλε ο κ. Αυγενάκης, αναφορικά με την απλοποίηση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επιτόπιων ελέγχων και τη διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών μέσων, καθώς και για την επανεξέταση της έννοιας της «ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων», ώστε να μην επιβάλλονται κυρώσεις στους αγρότες που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ, λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων.

Τέλος, χαιρετίζουμε, την «ομολογία», του κ. Αυγενάκη, για το επιεικώς, προβληματικό και δυσεφάρμοστο, Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας, που η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέταξε και υπέβαλε στην ΕΕ, γιατί όπως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η πρότασή του για «απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων τροποποιήσεων».  Κάτι που, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχαμε επισημάνει έγκαιρα, με πολλαπλές κοινοβουλευτικές και όχι μόνο παρεμβάσεις μας,  με αποκορύφωμα το αίτημά μας για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αιτούμενοι εκτός των άλλων, την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Στη βάση αυτή καλούμε, για πολλοστή φορά, την Κυβέρνηση, αφού διαβουλευτεί, ουσιαστικά, με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, και ιδιαίτερα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αγρότες και τις οργανώσεις τους και αντιληφθεί τις πραγματικές τους ανάγκες και τα πολυσύνθετα προβλήματά τους, να προτείνει η Κυβέρνησή του, αυτή τη φορά, ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αναδιάταξη της ελληνικής γεωργίας, μέσω μιας ολιστικής εθνικής στρατηγικής, που θα συμβάλει, πρωτίστως, στην αξιοπρεπή διαβίωση του αγροτικού κόσμου στην πατρίδα μας και θα αναστρέψει την αυξανόμενη ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου." αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:25 - 28 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.