• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΟΠΑΠ: Αποχωρεί τέλη Μαΐου από την εταιρεία ο Damian Cope

19:57 - 01 Απρ 2020 | ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει ότι ο Damian Cope, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την εταιρεία στο τέλος Μαΐου, όταν και ολοκληρώνεται η τετραετής σύμβασή του με την εταιρεία.

Διαδικασία Διαδοχής Διευθύνοντος Συμβούλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ και ο Damian Cope έχουν από κοινού ξεκινήσει τη διαδικασία προγραμματισμού διαδοχής, για την εξεύρεση εσωτερικών και εξωτερικών υποψηφίων για τη μόνιμη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αναθέσει σε κορυφαία διεθνή εταιρεία επιλογής στελεχών να συνδράμει στη συγκεκριμένη διαδικασία και ο ΟΠΑΠ αναμένεται να προβεί σε σχετική ενημέρωση το επόμενο διάστημα. Σε περίπτωση που ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος δεν θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν και ολοκληρώνεται η σύμβαση του Damian Cope, ο Jan Karas, Chief Commercial Officer της εταιρείας θα οριστεί Acting CEO, με την υποστήριξη του Kamil Ziegler, Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ.

Ο Kamil Ziegler ηγήθηκε της επιτυχημένης αναδιοργάνωσης του ΟΠΑΠ, ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κατά την περίοδο 2013-2016, αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση του 33% που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Jan Karas έχει αναλάβει από το 2014 διάφορους ρόλους στον ΟΠΑΠ, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέλιξη και μεταμόρφωση του δικτύου λιανικής και άλλα έργα, τα οποία έχουν συμβάλει στη σημαντική ανάπτυξη των εσόδων του ΟΠΑΠ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι ο κος. Ziegler και ο κος. Karas θα ηγηθούν της εταιρείας με επιτυχία στο τωρινό δυσχερές περιβάλλον και η εμπειρία τους είναι ουσιαστική για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης του COVID-19. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ και όλα τα μέλη της ανώτερης διοίκησης της εταιρείας θα υποστηρίξουν πλήρως τα δύο στελέχη σε αυτή τη διαδικασία.       

Damian Cope

Από την 1η Ιουνίου 2020, ο Damian Cope θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εταιρεία ως σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επιπρόσθετα, θα εργαστεί με το  Sazka Group για ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

Σχολιάζοντας την απόφασή του, ο Damian Cope, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ομάδα του ΟΠΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το Όραμα 2020 συνέβαλε στην προώθηση του μετασχηματισμού αυτού του σπουδαίου ελληνικού οργανισμού σε μια εταιρεία τυχερών παιγνίων και ψυχαγωγίας πραγματικά παγκόσμιου επιπέδου. Αυτό το επίτευγμα είναι το άμεσο αποτέλεσμα του πάθους και της τεράστιας ομαδικής εργασίας όλων των μελών της διευρυμένης Ομάδας του ΟΠΑΠ – εργαζόμενων, πρακτόρων και πολλών άλλων πιστών συνεργατών. Ως αποτέλεσμα, έχουμε σημειώσει σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους μας ενώ κατά την ίδια περίοδο έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στο ελληνικό κράτος. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη θητεία μου στον ΟΠΑΠ και παρά τις σημαντικές επιπτώσεις από την τρέχουσα κρίση COVID-19, είμαι βέβαιος ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια, ώστε ο ΟΠΑΠ να δημιουργήσει με υπεύθυνο τρόπο περαιτέρω αξία στο μέλλον για όλους τους εταίρους του. Από τον Ιούνιο θα συνεχίσω να υποστηρίζω την ανάπτυξη του ΟΠΑΠ, όχι πλέον από την Ελλάδα, αλλά ως Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται η οικογένειά μου».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος ο κος. Damian Cope ξεκίνησε επιτυχώς και υλοποίησε το Όραμα 2020 με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί ο ΟΠΑΠ ως μία εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιγνίων παγκόσμιου επιπέδου. Το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο βασίζεται σε 8 στρατηγικές προτεραιότητες, είχε σημαντικά επιτεύγματα, μεταξύ άλλων:

 • Την επιτυχημένη υλοποίηση του έργου εγκατάστασης 25.000 VLTs – ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα του είδους του στον κόσμο
 • Το πρόγραμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορούσε την εγκατάσταση περισσότερων από 60.000 διαφορετικών συσκευών
 • Τη σημαντική επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου (Virtual Sports, συσκευές αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού-SSBTs και online)
 • Την εισαγωγή ολοκληρωμένων πολιτικών συμμόρφωσης και Υπεύθυνου Παιχνιδιού
 • Τη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας διοίκησης που σημειώνει υψηλές επιδόσεις και έχει διεθνές αποτύπωμα
 • Τις επί σειρά ετών διακρίσεις μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιρειών στην Ελλάδα από το θεσμό Best Workplaces

Ο κος. Kamil Ziegler, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, σχολίασε: «Εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο και τη συμβολή του Damian στην εξέλιξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας μας, καθώς και την αποτελεσματική συνεργασία του με το Διοικητικό Συμβούλιο καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. Η έγκαιρη γνωστοποίηση του Damian σχετικά με τις προθέσεις του να μετεγκατασταθεί ώστε να βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του, επέτρεψε στο Διοικητικό Συμβούλιο να προετοιμάσει έγκαιρα, πριν από την αναχώρησή του, το σχέδιο διαδοχής».

Τρέχουσες επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού

Η εταιρεία έχει θέσει τρεις σαφείς στόχους για αυτή την έκτακτη περίοδο:

 1. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των πρακτόρων και των κοινοτήτων που δραστηριοποιείται
 2. Λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων ενόψει της επικείμενης επαναφοράς των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε κανονικές συνθήκες
 3. Προστασία της οικονομικής θέσης του Ομίλου

Δίκτυο καταστημάτων

Στις 13.03.2020, η Ελληνική Κυβέρνηση εξέδωσε την απόφασή της να επιβάλει προσωρινή αναστολή λειτουργίας σειράς καταστημάτων λιανικής, εμπορικών κέντρων και άλλων σημείων συνάθροισης κοινού, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ και PLAY για δύο εβδομάδες, από τις 14.03.2020 έως τις 31.03.2020, η οποία παρατάθηκε έως και τις 11.04.2020. Επιπροσθέτως, οι εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου στο Markopoulo Park παραμένουν κλειστές. Επίσης, αναστάλθηκε η λειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ στην Κύπρο, από τις 16.03.2020 έως τις 15.04.2020. Τέλος, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα έως τις 06.04.2020, επηρεάζουν και τη διανομή προϊόντων της Ελληνικά Λαχεία (Σκρατς & Λαχεία) από πλανόδιους πωλητές στη.

Online δραστηριότητα

Η διαδικτυακή δραστηριότητα του ΟΠΑΠ, παρότι εξακολουθεί να έχει μικρή συνεισφορά στα συνολικά έσοδα του Ομίλου, ενισχύθηκε στον τομέα των αριθμολαχείων, τις τελευταίες ημέρες μετά την αναστολή λειτουργίας του δικτύου των καταστημάτων μας. Σε αυτό βοήθησε και η προσθήκη τρίτης εβδομαδιαίας κλήρωσης στο Τζόκερ, που διεξάγεται κάθε Τρίτη, από τις 31 Μαρτίου 2020. Αντίστοιχα με άλλες στοιχηματικές εταιρείες, ο τομέας αθλητικού στοιχηματισμού έχει επηρεαστεί σημαντικά από την αναβολή ή/και τη ματαίωση σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως. Συνολικά, ο ΟΠΑΠ προωθεί την περαιτέρω επέκταση της διαδικτυακής του παρουσίας, με την προσθήκη νέων παιχνιδιών στο χαρτοφυλάκιο διαδικτυακών προϊόντων του.

Επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2020. Το εύρος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η διάρκεια της επιδημίας, η διάρκεια των ισχύοντων περιοριστικών μέτρων, τυχόν λήψη επιπροσθέτων μέτρων από τις κυβερνήσεις, καθώς και το μέγεθος της επακόλουθης οικονομικής αποδιοργάνωσης. Αναφορικά με το δίκτυο καταστημάτων, το επιχειρησιακό μοντέλο του ΟΠΑΠ βασίζεται αποκλειστικά σε εμπορικούς αντιπροσώπους (πράκτορες), οι οποίοι αποζημιώνονται με βάση προμήθεια που συνδέεται με τα έσοδα από παίγνια που έχουν δημιουργηθεί. Επίσης, υφίστανται και αντίστοιχες συμφωνίες αποζημίωσης βάση εσόδων με παρόχους, για ορισμένα από τα μεγαλύτερα προϊόντα μας, ιδιαίτερα για τα VLTs και τον Αθλητικό Στοιχηματισμό. Αυτό το επιχειρησιακό μοντέλο συμβάλλει στη διατήρηση των σταθερών εξόδων σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, επιτρέποντας στον ΟΠΑΠ να διαχειριστεί καλύτερα τον αντίκτυπο στην κερδοφορία του.

Ο οικονομικός αντίκτυπος σε μηνιαία βάση, υποθέτοντας επέκταση των υφιστάμενων περιορισμών, εκτιμάται σε ευρώ 130-140 εκατ. σε επίπεδο Καθαρών Εσόδων προ Εισφορών (GGR) και σε ευρώ 50-53 εκατ. σε επίπεδο Κερδών προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων (EBITDA). Η εταιρεία προχωρά ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να περιορίσει αυτόν τον πιθανό αντίκτυπο.

Ισολογισμός

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, την αβεβαιότητα και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο ΟΠΑΠ στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ρευστότητας του Ομίλου. Ο ΟΠΑΠ διαφυλάσσει ήδη τις ταμειακές ροές του, επανεξετάζοντας το επενδυτικό του πλάνο, διατηρώντας επαρκές κεφαλαίο κίνησης και εντοπίζοντας ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους που δεν θα επηρεάσουν την επιτυχή δραστηριοποίηση του Ομίλου μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ εξασφάλισε πρόσφατα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους ευρώ 325εκ. (συμπεριλαμβανομένων υπεραναλήψεων), με αποτέλεσμα η συνολική διαθέσιμη ρευστότητά του, την 1η Απριλίου 2020, να ανέρχεται σε ευρώ 623εκ.

Η διοίκηση αξιολόγησε την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας και προέβη σε ανάλυση ευαισθησίας για τις μελλοντικές της για ταμειακές ροές. Επίσης, είναι βέβαιη ότι η Εταιρεία διαθέτει επαρκή ταμειακή ρευστότητα για να αποπληρώσει τους πιστωτές της και να εκπληρώσει μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμής.

Επιχειρησιακή Συνέχεια

Ο ΟΠΑΠ έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά μέτρων για τη διασφάλιση της ομαλής επιχειρησιακής του λειτουργίας (στον περιορισμένο βαθμό που διατίθενται τα προϊόντα του επί του παρόντος), υλοποιώντας σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας, όπου είναι απαραίτητο, ώστε να εξασφαλίσει τη γρήγορη επαναφορά των δραστηριοτήτων της εταιρείας, μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Επιπλέον, πολλά τμήματα του Ομίλου συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, παρότι εφαρμόζεται μοντέλο εργασίας εξ αποστάσεως.

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν κατά τη διάρκεια της Τηλεδιάσκεψης των Επενδυτών για τα ετήσια αποτελέσματα χρήσης 2019, στις 2 Απριλίου 2020.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman