ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Intralot: Νέα συμβόλαια σε δύσκολες αγορές και «άρωμα» AI Κύριο

09:00 - 29 Φεβ 2024 | ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Intralot: Νέα συμβόλαια σε δύσκολες αγορές και «άρωμα» AI
Το «κερασάκι στην τούρτα» του εντυπωσιακού turnaround story της Intralot μπήκε χθες (28/2), με την έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μόλις τρεις μήνες στον απόηχο της εξόδου της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης και της επιστροφής της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Το retail bond της Intralot αποτελεί το δεύτερο στάδιο της αναδιάρθρωσης του χρέους της εταιρείας, καθώς προηγήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 135 εκατ. ευρώ, με τα αντληθέντα κεφάλαια να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή μέρους του ομολόγου, με ανεξόφλητο υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ, που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα κεφάλαια από τη νέα έκδοση θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή τμήματος του ίδιου ομολόγου, ενώ θα ακολουθήσει κοινοπρακτικό δάνειο από πέντε ελληνικές τράπεζες ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την πλήρη εξόφληση.

«H Intralot αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χρηματιστηριακή αγορά ως μοχλός άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 135 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2023 και σήμερα με την έκδοση του εταιρικού της ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου. Πρόκειται για το τελευταίο «βήμα» με στόχο την ολική επαναφορά του ομίλου, ώστε ο καθαρός δανεισμός να υποχωρήσει στα περίπου 340 εκατ. ευρώ, σε μια σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA στο 2,4x.

Υπενθυμίζεται ότι η ομολογιακή έκδοση των 130 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 1,55 φορές, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 6% (ήταν το κατώτερο εύρος). Η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε στα 201,87 εκατ. ευρώ. Συνολικά διατέθηκαν 130.000 ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση των ιδιωτών επενδυτών ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ και των θεσμικών επενδυτών στα 60 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών ανήλθε σε 5.467.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης, χτύπησε την Τετάρτη το καμπανάκι για την έναρξη της διαπραγμάτευσης του ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο ιδρυτής του ομίλου εμφανίστηκε πεπεισμένος για την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, λέγοντας ότι διαθέτει ισχυρή χρηματοοικονομική επάρκεια και είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσει νέα συμβόλαια σε μεγάλες και δύσκολες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ξένες αγορές, με επίκεντρο τις ΗΠΑ, αλλά και την Αυστραλία. «Η εταιρεία μας γυρίζει σελίδα και εστιάζει στις ευκαιρίες για ανάπτυξη και στρατηγικές συνεργασίες, αξιοποιώντας τη μεγάλη μας εμπειρία και την δοκιμασμένη τεχνολογία νέας γενιάς σε έναν ψηφιακό κόσμο», σημείωσε. Παράλληλα, ο Σωκράτης Κόκκαλης επιδεικνύει την έμπρακτη στήριξή του στις προοπτικές της Intralot, καθώς αγόρασε 400.000 μετοχές συνολικής αξίας 452.894,71 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η Intralot εξετάζει την επένδυση και τις συνεργασίες σε νέες τεχνολογίες, οι οποίες βρίσκονται περισσότερο κοντά παρά μακριά, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το metaverse και το blockchain με στόχο να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί. «Η δραματική μείωση της μόχλευσης, καθώς και η αύξηση του περιθωρίου EBITDA στο 36% έχουν οδηγήσει σε μια νέα περίοδο εξωστρέφειας, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Η τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και έχει καθιερώσει την εταιρεία στη διεθνή αγορά είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συντονισμένης δουλειάς του ανθρώπινου δυναμικού της. Σε αυτό το πλαίσιο, περισσότεροι από 300 Έλληνες μηχανικοί και εξειδικευμένα στελέχη τεχνολογίας εργάζονται στο Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Intralot, που βρίσκεται στην Παιανία, αναπτύσσοντας πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 00:52 - 29 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.