ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιανεμπόριο: Ελπίδες για τόνωση τζίρου από τις φθινοπωρινές εκπτώσεις

09:27 - 01 Νοε 2021 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Λιανεμπόριο: Ελπίδες για τόνωση τζίρου από τις φθινοπωρινές εκπτώσεις
Ξεκινουν σήμερα (1/11) οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις με σειρά προσφορών με στόχο την τόνωση του τζίρου των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, που προσπαθούν να ανακάμψουν από το προβληματικό διάστημα της πανδημίας.

Οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, θα διαρκέσουν έως τις 15 του μήνα, ενώ τα καταστήματα, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου με προτεινόμενο ωράριο από τις 11:00 έως τις 18:00.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου αναμένονται οι προσφορές στο πλαίσιο του θεσμού  «Black Friday» που ακολουθεί την ημέρα της γιορτής των Ευχαριστιών ενώ την επόμενη Δευτέρα, στις 29 Νοεμβρίου, οι καταναλωτές θα επωφεληθούν των προσφορών στις αγορές που γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του διαδικτύου, στο πλαίσιο της «Cyber Monday».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Με την ευκαιρία της έναρξης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, απευθυνόμενος στους καταναλωτές δηλώνει ότι όλες οι εμπορικές αγορές της Αθήνας παραμένουν ασφαλείς, τα καταστήματα με πραγματικό αίσθημα ευθύνης συνεχίζουν να τηρούν ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας και καλεί τους καταναλωτές να ενισχύσουν όσο μπορούν την αγορά, εκμεταλλευόμενοι τις μειωμένες τιμές των προς διάθεση προϊόντων.

Τέλος, απευθυνόμενος ο πρόεδρος στους εμπόρους, τους διαβεβαιώνει πως ο σύλλογος, με γνώμονα την απαίτηση του συνόλου των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων εκπροσώπησης των καταναλωτών της χώρας, εμμένει στο αίτημα του για άμεση κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ως παρωχημένου.

Συστάσεις προς τους καταναλωτές

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος προτείνει στους καταναλωτές να είναι :

- Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

- Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

- Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

- Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή ιδιαίτερη στις προσφορές, στις οποίες αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, διότι σε περίπτωση υπαναχώρησης, δεν υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής.

- Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Ο τζίρος

Στο μεταξύ με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 6,6% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, καθώς μόνο σε δύο από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων υπήρξε αρνητικό πρόσημο.

   Ειδικότερα, ο τζίρος αυξήθηκε σε: Ένδυση- υπόδηση (17,5%), Φαρμακευτικά- καλλυντικά (17,1%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (11,2%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (9,2%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (5,5%) και Τρόφιμα- ποτά- καπνό (4%). Στον αντίποδα, μειώθηκε σε: Πολυκαταστήματα (4,9%) και Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,5%).

   Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε αύξηση 6,6% τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021 σημείωσε αύξηση 1,2%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,9% τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021.

   Παράλληλα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 8,8% τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2020, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021 σημείωσε αύξηση 0,9%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,6% τον Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.