ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταστήματα: Άλλα ανοικτά, άλλα κλειστά-Τι κάνουν αλυσίδες και εμπορικά πάρκα

10:27 - 02 Ιαν 2023 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Καταστήματα: Άλλα ανοικτά, άλλα κλειστά-Τι κάνουν αλυσίδες και εμπορικά πάρκα
Σε γενικές γραμμές κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με το εορταστικό ωράριο που έχουν ανακοινώσει οι εμπορικοί σύλλογοι, ωστόσο κάποια εμπορικά πάρκα αλλά και αλυσίδες επιλέγουν να μη χάσουν τζίρο και ανοίγουν σήμερα παρά τις αντιδράσεις των εμπροϋπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται, ότι τα τελευταία χρόνια παρέμεναν κλειστά τα καταστήματα στις 2 Ιανουαρίου για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι, αλλά και για την απογραφή, που ούτως ή άλλως γίνεται πλέον ηλεκτρονικά ή έχει προηγηθεί. Επίσης τα καταστήματα λειτούργησαν δυο Κυριακές μέσα στον Δεκέμβριο, στις 11 και στις 18 Δεκεμβρίου 2022.

Σε ο,τι αφορά στα σούπερ μάρκετ, κάποιες αλυσίδες υπάρχουν δυο ταχύτητες. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν και κάποιοι όχι, ενώ ανοικτά θα είναι μίνι μάρκετ αρτοποιία και ζαχαροπλαστεία.

Πάντως, ο  Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε επιστολή του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών σημειώνει τα εξής: «Όπως είναι γνωστό η 2 Ιανουαρίου για το εμπόριο, εδώ και πολλά χρόνια είναι κατ’ έθιμον αργία και μέχρι σήμερα κανένα εμπορικό κατάστημα δεν άνοιγε. Αυτό που γινόταν ήταν ότι κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις κυρίως τα super market τη συγκεκριμένη ημέρα έκαναν απογραφή. Βεβαίως υπήρχαν επιχειρήσεις που και στο παρελθόν επιχείρησαν ν΄ανοίξουν 2 Ιανουαρίου επικαλούμενοι ότι δεν είναι επίσημη αργία αλλά κατ ‘ έθιμον. Αυτό όμως δεν έγινε αφού συνάντησαν την έντονη διαμαρτυρία των κλαδικών σωματείων και των εργαζομένων στο εμπόριο. Φέτος ήδη επιχειρήσεις όπως ο ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και η JUMBO έχουν κοινοποιήσει ότι θα ανοίξουν στις 2 Ιανουαρίου ενώ το εμπορικό κέντρο RIVER WEST ενημερώνει ότι «θα είναι ανοιχτό για το κοινό και είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης αν θέλει να ανοίξει...». 

Έτσι καταστρατηγείται ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα έστω και εθιμικό των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων. Πάγιο αίτημα των σωματείων και των εργαζομένων στο εμπόριο είναι η κατοχύρωση της συγκεκριμένης ημέρας, ως επίσημης αργίας για το εμπόριο.

Αίτημα που γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα αν αναλογιστούμε ότι από τις 25 Νοέμβρη μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι έχουν καλεστεί να δουλέψουν τρείς Κυριακές, black Friday, cyber Monday αλλά και Λευκές και Κόκκινες Νύχτες, με παράταση ωραρίων μέχρι τα μεσάνυχτα σε μια σειρά δήμους, καθώς και εορταστικό ωράριο και απογραφές».

Τα καταστήματα θα επιστρέψουν στο κανονικό ωράριο λειτουργίας από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023.

Πάντως, η αλυσίδα Σκλαβενίτης, ο Όμιλος Inditex (Zara κτλ), τα Αττικά Πολυκαταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Οι λαϊκές αγορές 

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι: «με την είσοδο της νέας χρονιάς οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών σε κάθε γωνιά της Αττικής θα βρίσκονται και πάλι πίσω από τους πάγκους τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουνε τους χιλιάδες των καταναλωτών που παραδοσιακά τις εμπιστεύονται για τα ψώνια τους, αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το τρίπτυχο ποιότητα-ποικιλία-τιμή που σε κάθε λαϊκή αγορά συνδυάζεται ιδανικά, συμβάλλοντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στη διαρκή προσπάθεια των ελληνικών νοικοκυριών να ορθώσουν ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην ακρίβεια και στην κερδοσκοπία».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:30 - 02 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.