ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών αγαθών στη Βρετανία το 2022

11:29 - 07 Μαρ 2023 | ΕΜΠΟΡΙΟ
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών αγαθών στη Βρετανία το 2022
Σημαντική αύξηση σημείωσαν το 2022 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και αγαθών στην Βρετανία, ενώ παρασκευάσματα διατροφής, όπως η φέτα και οι ελιές, βρέθηκαν επίσης σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Λονδίνο.

Πιο αναλυτικά, στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022, τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ (65%), όσο και από τη βρετανική Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων – HMRC (72%), με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζεται ισχυρά πλεονασματικό για την Ελλάδα.

Ανήλθε σε 584,7 εκ. λίρες σύμφωνα με τη HMRC και σε 1,29 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Υπογραμμίζεται, ότι η αλλαγή του τρόπου συλλογής των στοιχείων εξωτερικού εμπορίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη τρίτη χώρα, οδήγησε σε σημαντική ασυμμετρία μεταξύ των στατιστικών στοιχείων εμπορίου ΕΕ και ΗΒ, με τη σημαντικότερη – ως προς τις ελληνικές εξαγωγές στην χώρα για το 2022 – να εντοπίζεται στην κατηγορία: «ορυκτά καύσιμα, λάδια και προϊόντα απόσταξης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 η εν λόγω κατηγορία αντιπροσώπευε το πρώτο εξαγόμενο από την Ελλάδα είδος, με αξία 581,3 εκ. ευρώ.

Κατά την HMRC, οι βρετανικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε 105 εκ. λίρες, ή 123,2 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην ανάλυση χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της HMRC.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.