ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριώτης: Νέο επεισόδιο στο δικαστικό «σίριαλ» της εμβληματικής αλυσίδας

08:33 - 17 Οκτ 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κυπριώτης: Νέο επεισόδιο στο δικαστικό «σίριαλ» της εμβληματικής αλυσίδας
Άλλο ένα επεισόδιο του “σήριαλ” με τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη γράφτηκε πριν λίγες μέρες στις αίθουσες των δικαστηρίων,

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες,  με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών της 5/10/2022 ορίζεται ότι τα μισθώματα από την πρόσφατη συμφωνία της Hotel Brain και της Κυπριώτης δεν θα αποδίδονται στην Κυπριώτης αλλά θα δεσμεύονται υπέρ της ΔΟΥ Ρόδου.  

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο ο όμιλος Κυπριώτη προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον όμιλο HotelBrain, ο οποίος εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων για ξενοδοχειακά ακίνητα, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που είναι είτε θεσμικοί, είτε ιδιώτες επενδυτές, με σκοπό να τους βοηθήσει να επιτύχουν τη βελτιστοποίηση της χρήσης και την αύξηση της αξίας των ξενοδοχειακών τους μονάδων. 

Βάσει της συμφωνίας προβλεπόταν η μακροχρόνια μίσθωση του συνόλου των ξενοδοχείων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος Κυπριώτη από τη HotelBrain, η οποία μέχρι τότε είχε ένα χαρτοφυλάκιο με 87 ιδιόχρηστα -μέσω μακροπρόθεσμων μισθώσεων- ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 5.500 δωματίων, σε 37 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην  απόφαση, η εταιρεία Hotel Brain θα παρακρατήσει τα οφειλόμενα στο μέλλον μισθώματα και δεν θα εξοφλήσει την οφειλή της προς την Κυπριώτης ή άλλων τρίτων έως του ύψους της επιβληθείσης κατασχέσεως, ήτοι έως το ποσόν 3.114, 445,80 ευρώ.  

Μάλιστα ορίζεται σαφώς ότι η Hotel Brain θα καταβάλλει τα οφειλόμενα μισθώματα από τις εμπορικές μισθώσεις που έχουν συναφθεί (5 συμφωνίες) μεταξύ των δύο μερών στην κατάσχουσα ΔΟΥ Ρόδου.  

Σημειώνεται ότι με  βάση την απόφαση τα μισθώματα που αφορούν στα 2 πρώτα μισθωτικά έτη της συμφωνίας δηλαδή το 2023 και το 2024 έχουν ήδη καταβληθεί προς την πλευρά Κυπριώτη

Πάντως η όλη εξέλιξη παραπέμπει με βάση πληροφορίες στην εκτίμηση ότι η συμφωνία των Hotel Brain  και Κυπριώτη δεν ήταν εν γνώση του του βασικού  αλλά και των λοιπών πιστωτών.  

Παράλληλα, με βάση παράγοντες που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, υπάρχει άλλο ένα ερώτημα που αφορά στην σύμβαση, καθώς μέσω αυτής ο βασικός πιστωτής δεν είναι ξεκάθαρο , με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έαν θα εξυπηρετείται με πληρωμές. 

Εύλογο συνεπώς, με βάση ίδιους παράγοντες,  είναι το ερώτημα για την επόμενη μέρα της συμφωνίας μετά την απόφαση της δικαιοσύνης, αλλά και για τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων μερών. 

Πληροφορίες αναφέρουν δε  ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς δικαστικές προσφυγές παρόμοιου περιεχομένου για τις οποίες αναμένονται αποφάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η HIG Capital έχει αγοράσει , σύμφωνα με την HVS Europe, μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 135 εκατ. ευρώ από τα δύο τραπεζικά ιδρύματα, της Γ. Κυπριώτης & Υιοί. Τα δάνεια είναι εγγυημένα από τα πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα του ομίλου Κυπριώτη που βρίσκονται στο νησί της Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.521 δωματίων, σε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων (το Kipriotis Maris Suites με 183 δωμάτια και το Kipriotis Panorama Hotel & Suites με 253 δωμάτια) και τρία ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (το Kipriotis Aqualand Hotel με 203 δωμάτια, το Kipriotis Hippocrates Hotel με 173 δωμάτια και το Kipriotis Village Resort με 709 δωμάτια), που περιλαμβάνουν επίσης συνεδριακές εγκαταστάσεις, δύο υδάτινα πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:09 - 17 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.