ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: H θέση της Ελλάδας σε σχέση με τους ανταγωνιστες

11:37 - 14 Μαρ 2023 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: H θέση της Ελλάδας σε σχέση με τους ανταγωνιστες
Στην 28η θέση της ετήσιας έκθεσης "Travel & Tourism Development Index 2021" κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με το World Economic Forum, στην ίδια θέση όπου κατατάχθηκε και το 2019. Ανάμεσα στις ανταγωνίστριες χώρες, την καλύτερη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία που βρίσκεται στην 3η θέση, ενώ ακολουθεί η Γαλλία στην 4η, η Ιταλία στην 10η και η Πορτογαλία στην 16η.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Τουρκία βρίσκεται αρκετές θέσεις κάτω από την Ελλάδα, στην 45η θέση, ενώ ακολουθεί η Κροατία στην 46η θέση. Σε μια πιο αναλυτική πρώτη προσέγγιση, η Ελλάδα αν και δεν σημείωσε κάποια μεταβολή στη συνολική κατάταξη, κατέγραψε μεταβολές στους επιμέρους υποδείκτες. 

Συγκεκριμένα, στους υποδείκτες "Ταξιδιωτική και Τουριστική Πολιτική", "Οδηγοί ζήτησης ταξιδιών και τουρισμού", αλλά και στον υποδείκτη "Υποδομές" σημειώθηκε χειροτέρευση. Αντίθετα στους υποδείκτες "Περιβάλλον" και "Τουριστική Βιωσιμότητα" καταγράφεται βελτίωση. Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα υστερεί στην υποκατηγορία "Ανταγωνιστικότητα τιμών", με βαθμολογία 3,8 όταν η Τουρκία βρίσκεται στο 6,0 η Ισπανία στο 4,4 και η Κροατία στο 4,3.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα παρουσίασε ελαφρά επιδείνωση στη συγκεκριμένη υποκατηγορία σε σχέση με το 2019 που ήταν στο 4,0. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι στην κατηγορία Prioritization of Travel & Tourism, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι έπεσε η βαθμολογία της στην συγκεκριμένη κατηγορία σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα υστερεί επίσης στην υποκατηγορία "Business Environment", με βαθμολογία 3,6 όταν η Γαλλία είναι στο 4,7 και η Πορτογαλία με την Ισπανία βρίσκονται στο 4,2. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση στη συγκεκριμένη υποκατηγορία σε σχέση με το 2019 που ήταν στο 3,0.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.