ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυτιλία: Αποφεύγουν τα ναυπηγεία οι εφοπλιστές

14:32 - 23 Μαρ 2016 | Ναυτιλία
Ναυτιλία: Αποφεύγουν τα ναυπηγεία οι εφοπλιστές
Οι εφοπλιστές φαίνεται να το πήραν απόφαση και παρά τις χαμηλές τιμές αποφεύγουν τα ναυπηγεία σαν ο διάολος το λιβάνι, αν πρόκειται βέβαια για πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.

Μόλις τέσσερις παραγγελίες για ισάριθμα πλοία Bulk carriers, συνολικά 267.000 dwt, έχουν τοποθετηθεί το πρώτο δίμηνο στα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής όταν πέρυσι την ίδια περίοδο οι παραγγελίες έφθαναν τα 2,8 εκατ. dwt.


Πρόκειται για νέο ιστορικό χαμηλό, αν και οι τιμές ναυπήγησης «χτυπούν» χαμηλό 12 ετών σύμφωνα με την ναυτιλιακή οργάνωση Bimco.


Στο άλλο μέτωπο αυτό του σκραπαρίσματος σημειώνεται επίσης ρεκόρ. Το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι διαλύσεις πλοίων αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με πέρυσι και έφθασαν τα 6,6 εκατ. dwt (111 bulk carriers). Συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων ημερών του Μαρτίου συνολικά έχουν φτάσει στα διαλυτήρια 144 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2016 θα σημειωθεί νέο ιστορικό ρεκόρ διαλύσεων.


Αυτά είναι καλά νέα για τις ναυτιλιακές εταιρείες καθώς δείχνουν μία τάση συγκράτησης της αύξησης του στόλου, γεγονός που θα επηρεάσει στο μέλλον θετικά τους ναύλους. Όμως οι παραλαβές νεότευκτων εξακολουθούν να κινούνται με υψηλούς ρυθμούς. Το πρώτο δίμηνο του 2016 προστέθηκαν στο νερό 13,2 εκατ. Dwt έναντι 11,6 εκατ. Dwt πέρυσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.