• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Πλακιωτάκης: Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη της ακτοπλοΐας

20:47 - 27 Μαρ 2020 | Ναυτιλία
Σειρά μέτρων για την στήριξη της ακτοπλοΐας προωθεί άμεσα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) για να στηριχθεί η ακτοπλοΐα, αναγνωρίζοντας ότι δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από την πανδημία του κορονοϊού, που έχει επιφέρει κάθετη πτώση της ακτοπλοϊκής επιβατικής κίνησης περίπου 90%, σχεδόν στο σύνολο των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μείωση της δραστηριότητας του κλάδου θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της θερινής περιόδου και θα κινείται στα επίπεδα του 50% στους επιβάτες και στο 40% σε μεταφορικό έργο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, με την επισήμανση ότι η ακτοπλοΐα, πέραν του δημόσιου χαρακτήρα της, αποτελεί ταυτόχρονα κι έναν από τους ισχυρούς βραχίονες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε σήμερα πως, και για να στηρίξει τον τουριστικό κλάδο, προχωρά στην υιοθέτηση των εξής μέτρων:

 1. Προχωρά η ένταξη των ΚΑΔ που αφορούν τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων σε εκείνους που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί.
 2. Θεσμοθετούνται συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν  την υπαγωγή των ναυτικών στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, αρχικά για τρεις περιπτώσεις:

- Εκείνους που απολύθηκαν από 1.3.2020.

- Εκείνους που εργάζονται σε πλοία των οποίων οι εταιρείες θα επιλέξουν τη μη εκτέλεση δρομολογίων, λόγω της καθίζησης του μεταφορικού έργου.

- Εκείνους που θα απασχολούνταν σε πλοία που είχε προγραμματιστεί η δρομολόγησή τους το επόμενο διάστημα, αλλά τελικά δεν θα γίνει.

 1. Τα μέτρα αυτά επεκτείνονται και καλύπτουν και συμβάσεις ναυτικών που απασχολούνται σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία και τουριστικά πλοία.
 2. Προβλέπεται η διαδικασία για την ένταξη των ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ και για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το ΝΑΤ.
 3. Παρατείνεται έως 31.5.2020  η καταβολή επιδότησης για  τους ανέργους ναυτικούς που έχει λήξει ή λήγει στο 1ο τρίμηνο του 2020 η επιδότηση της ανεργίας τους.
 4. Παρατείνεται έως 31.5.2020 η διάρκεια της ασφαλιστικής προστασίας που παρέχει ο Οίκος Ναύτου και η οποία λήγει ή έληξε στο 1ο τρίμηνο του 2020.
 5. Παρατείνεται έως 30.4.2020 η ισχύς των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας.
 6. Παρατείνεται για 3 μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων.
 7. Μειώνονται άμεσα κατά 20% και για χρονικό διάστημα μέχρι 30/4 τα λιμενικά τέλη. Η συγκεκριμένη απόφαση θα αφορά όλους τους λιμένες της επικράτειας, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, Οργανισμούς Λιμένων, Κρατικά και δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Ήδη, έπειτα από πρότασή του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε την παράταση του χειμερινού τιμολογίων των τελών.
 8. Παρατείνεται η ακινησία των ταχυπλόων πλοίων και η λήψη σχετικής απόφασης έναρξης δρομολογίων θα γίνει όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν.  
 9. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επεξεργάζεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου (στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται, προκειμένου να εκτιμηθεί το είδος της ενίσχυσης επί των ζημιών που αναμένεται να προκύψουν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκής αγοράς.
 10. Προβλέπεται με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα ενεργοποίησης διαδικασίας εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας για συγκεκριμένο δρομολόγιο ή δρομολόγια στο κύριο και τοπικό ακτοπλοϊκό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτόν το ΥΝΑΝΠ μεριμνά, όπως αναφέρει, για την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και την επαρκή και αποτελεσματική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Με αφορμή τα μέτρα αυτά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, υπογράμμισε πως «πρώτη προτεραιότητα όλων μας τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και των ανθρώπων γύρω μας.

Η κυβέρνηση έχει εγκαίρως λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με συνέπεια, ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία.

Την ίδια στιγμή, οφείλουμε και το πράττουμε ως κυβέρνηση να στηρίξουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό εργαζόμενους και επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία.

Στους κλάδους αυτούς, περιλαμβάνεται και η ναυτιλία και ειδικότερα η ακτοπλοΐα, που βιώνει ήδη τρομακτικό περιορισμό της δραστηριότητας της και τεράστια μείωση εσόδων.

Μέλημά μας, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η στήριξη της ναυτιλίας συνολικά και της ακτοπλοΐας ειδικότερα, ώστε να διασφαλιστούν:

- Η σταθερή σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα.

- Η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

- Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και

- Η περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων στον κλάδο».

Ο υπουργός σημείωσε πως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα αυτά, «που πιστεύουμε ότι καλύπτουν τις παραπάνω κρίσιμες παραμέτρους, ειδικά της ακτοπλοΐας μας. Ευχή όλων μας είναι το τέλος της πανδημίας να μας βρει όλες και όλους καλά, έτοιμους για τη μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας και στη λειτουργία της ελληνικής ναυτιλίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman