ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σακέλλης: Το 2021 θα κριθεί το μέλλον των ακτοπλοϊκών προσβάσεων

10:36 - 08 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Σακέλλης: Το 2021 θα κριθεί το μέλλον των ακτοπλοϊκών προσβάσεων
Χρονιά που θα καθορίσει την πορεία της ακτοπλοΐας, ενός κλάδου με μεγάλη εθνική σημασία είναι το 2021, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης, αποδεχόμενος τη σπουδαία τιμητική βράβευση του «Greek Shipping Newsmaker of the Year» στα φετινά βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά διαδικτυακά την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.

«Η ακτοπλοΐα στηρίχθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία το 2020, αλλά η υποστήριξη αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί το 2021, χρονιά η οποία αναμένεται να είναι η πιο κρίσιμη, τουλάχιστον από το 1970, όταν ασχολήθηκε ο ίδιος για πρώτη φορά με τη ναυτιλία» ανέφερε ο κ. Σακέλλης που επανειλημμένα έχει τονίσει ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να πουληθούν μετά το 2021 τα πλέον σύγχρονα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας εφόσον δεν υπάρξει ένα επαρκές πρόγραμμα στήριξης του κλάδου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της κίνησης και των εσόδων λόγω της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο κ. Σακέλλης σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου: «Ξεκινάει λοιπόν μία δεκαετία μεγάλων εξελίξεων και πολλών προβλημάτων:

* με την ανάγκη να ανανεωθεί ο Ακτοπλοϊκός μας στόλος, ο οποίος ηλικιακά μεγαλώνει,

* με αναγκαστική απομάκρυνση πλοίων τα οποία δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν ή να λειτουργήσουν στα νέα περιβαλλοντολογικά δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται,

* με νέες επιβαρύνσεις λόγω του χαρακτηρισμού της Μεσογείου ως ECA,

* με παντελή έλλειψη από την Διεθνή αγορά μεταχειρισμένων πλοίων φιλικών στο περιβάλλον και κατάλληλων για τις Ακτοπλοϊκές μας γραμμές» ανέφερε  ο κ Σακέλλης τονίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποβάθμισης των Ακτοπλοϊκών μας υπηρεσιών και ποιοτικά αλλά και σε ότι αφορά τις χωρητικότητες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ οι εταιρίες για να αντέξουν θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα καλά και νεότερα σκάφη τους χωρίς παράλληλα να έχουν τη δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης.

«Μοναδική λύση είναι η ναυπήγηση νέων πλοίων, μία διαδικασία η οποία έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Προς αυτή τη κατεύθυνση υπάρχουν Εταιρείες οι οποίες έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό ναυπήγησης αλλά οι σκέψεις αυτές έχουν απομακρυνθεί,  λαμβανομένης υπόψη της κρίσης που διατρέχουμε.

Είναι σημαντικό ότι με πρωτοβουλία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του προέδρου κ. Γ. Πατέρα, σε συνεργασία με τον ΣΕΕΝ, τον Ιούνιο του 2019 εκπονήθηκε μελέτη σχετικά με την ανάγκη ανανέωσης του Ακτοπλοϊκού μας στόλου για την ενημέρωση των αρμόδιων διευθύνσεων της ΕΕ. Η μελέτη αποσκοπεί στη δημιουργία Ταμείου για τη χρηματοδότηση της ναυπήγησης πλοίων για την ανανέωση του Ελληνικού Ακτοπλοϊκού στόλου, έχει θετική ανταπόκριση και από την ΕΕ αλλά και από την Κυβέρνηση και αναμένουμε εξελίξεις με την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου της μελέτης» ανέφερε ο κ. Σακέλλης που σημείωσε ότι ήδη ο κλάδος έχει καταθέσει και το πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο που θα υποβληθεί στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης μια σειρά προτάσεων.

Να σημειωθεί ότι στην του ΣΕΕΝ αναφορικά με τη βράβευση αναφέρεται ότι η εξαιρετικά τιμητική αυτή διάκριση, η οποία έρχεται στα 100 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, αποτελεί το μοναδικό βραβείο που αποφασίζεται από τους ίδιους τους συντάκτες της Lloyd’s List και απονεμήθηκε στον κύριο Σακέλλη, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 στις προσπάθειες να κρατηθεί η ελληνική ακτοπλοΐα ζωντανή παρά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία Covid-19.

Ο ΣΕΕΝ, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος -τόνισε ο κ. Σακέλλης- κατάφερε κατά τη διάρκεια του 2020 να προσφέρει εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες και να αντιμετωπίσει την κρίση λόγω της πανδημίας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έπρεπε να αντιπαρέλθει. Ως αποτέλεσμα τα πλοία μας προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες όλη τη χρονιά. Καταφέραμε επίσης να αναδείξουμε τη σημασία των ακτοπλοϊκών μας υπηρεσιών όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών μας συμφερόντων, ενώ είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος μας εντάσσεται σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα. Οφείλω να πω ότι δεν θα είχα καταφέρει τίποτα απ’ όλα αυτά χωρίς τη συνεργασία των μελών του Συνδέσμου, στους οποίους αυτό το βραβείο πραγματικά ανήκει και στους οποίους θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου» τόνισε εξ αφορμής της βράβευσης με την γνωστή σε όλους σεμνότητα ο κ. Σακέλλης συμπληρώνοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Lloyd’s List που με επέλεξε. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και μία πολύ σημαντική στιγμή της επαγγελματικής αλλά και προσωπικής μου ζωής».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.