ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειρατική επίθεση σε πλοίο της Contships του Νικόλα Πατέρα Κύριο

16:37 - 23 Απρ 2021 | Ναυτιλία
Πειρατική επίθεση σε πλοίο της Contships του Νικόλα Πατέρα
Θύμα πειρατικής επίθεσης έπεσε πλοίο της Contships Management, συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, στην πιο επικίνδυνη περιοχή για ναυτικούς στον κόσμο, στον Κόλπο της Γουινέας.

Οι πειρατές προσέγγισαν απειλητικά νωρίτερα σήμερα (23/4) το containership «Contship New» (χωρητικότητας 1.100 TEUs και κατασκευής 2007), το οποίο έπλεε με τη σημαία της Κύπρου από το λιμάνι Owendo στη Gabon προς το Lome στο Togo. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ασφαλείας, Dryad Global, η επίθεση έλαβε χώρα 130 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του São Tomé and Príncipe στον Κόλπο της Γουινέας, ενώ η επικοινωνία με το πλήρωμα έχει χαθεί.

Πηγές της Contships σημειώνουν στο Reporter πως το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έχουν ενημερωθεί οι αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο, το νηολόγιο, οι ασφαλιστές και γενικότερα όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα πολεμικό πλοίο πλέει προς το «Contship New».

Σε ερώτηση για την κατάσταση της υγείας του πληρώματος, οι πηγές αποκρίθηκαν πως δεν μπορεί να δοθεί κάποιο σχόλιο, καθώς είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί το οτιδήποτε. Πάντως, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι πειρατές είναι ένοπλοι και έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο, ενώ οι ναυτικοί υποχώρησαν στο ειδικά εξοπλισμένο δωμάτιο για την προστασία τους (citadel).

To πρόσφατο διεθνές report του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (International Maritime Bureau) κατέγραψε 38 πειρατικές επιθέσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021, έναντι 47 την ίδια περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, σημειώθηκαν 33 επιβιβάσεις σε πλοία, δύο απόπειρες επιθέσεων, δύο περιστατικά, στα οποία οι δράστες άνοιξαν πυρ και κατάληψη ενός πλοίου. Στον Κόλπο της Γουινέας έλαβαν χώρα σχεδόν τα μισά (43%) περιστατικά, ενώ απήχθησαν και 40 ναυτικοί. 

«Οι πειρατές του Κόλπου είναι καλά εξοπλισμένοι και επιτίθενται μακριά από τη στεριά, ενώ δε διστάζουν να προβούν σε βίαιες πράξεις έναντι αθώων πληρωμάτων» τόνισε ο Διευθυντής του IMB, Michael Howlett. 

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 23 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.