ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MOL και K-Line μπαίνουν στο «κόλπο» της μεταφοράς υγροποιημένου CO2

21:43 - 22 Ιουν 2021 | Ναυτιλία
MOL και K-Line μπαίνουν στο «κόλπο» της μεταφοράς υγροποιημένου CO2
Δύο μεγάλες δυνάμεις της ιαπωνικής ναυτιλίας, η Mitsui OSK Lines (MOL) και η Kawasaki Kisen Kaisha (K-Line), αποφάσισαν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία του οργανισμού Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (New Energy and Industrial Technology Development Organization - NEDO), για τον σχεδιασμό ακόμη μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ανάπτυξης της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), της δέσμευσης και χρήσης διοξειδίου του άνθρακα (CCU) και της ανακύκλωσης άνθρακα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το project αναμένεται να διαρκέσει έως το 2026, με τη MOL να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μεγάλου μεγέθους (large-size) πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου CO2 για άμεση χρήση.

Σημειώνεται ότι οι βασικές πτυχές του project θα περιστραφούν γύρω από τους εξής τομείς:

- Έρευνα και ανάπτυξη (R&D) για την καθιέρωση της τεχνολογίας μεταφοράς υγροποιημένου CO2 ανά πλοίο

- Δοκιμές με στόχο τη μεταφορά 10.000 τόνων CO2 ανά πλοίο σε ετήσια βάση

- Μελέτη για τη μεταφορική ικανότητα πλοίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της CCS και της CCU

Επόμενος στόχος η αύξηση των απαιτήσεων, ώστε σύντομα να καλυφθούν οι ανάγκες μεταφοράς CO2 για μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πηγών εκπομπών CO2 και των περιοχών αποθήκευσής του.

Άλλες εταιρείες, που συμμετέχουν στην έρευνα και ανάπτυξη της προσπάθειας μεταφοράς CO2, είναι η Nippon Steel και η Itochu Corporation.

Η MOL μπήκε φέτος στη μεταφορά υγροποιημένου CO2 επενδύοντας στη νορβηγική Larvik Shipping, ενώ από την πλευρά της η K-Line αναπτύσσει τον τελευταίο χρόνο ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό εγχείρημα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Προς το παρόν, η μέγιστη χωρητικότητα μεταφοράς υγροποιημένου CO2 υπολογίζεται στα 3.600 cu m (κυβικά μέτρα).

Τελευταία τροποποίηση στις 22:04 - 22 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.