ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ναυτιλιακή βιομηχανία απειλείται από «σοβαρή έλλειψη» ναυτικών Κύριο

07:48 - 03 Αυγ 2021 | Ναυτιλία
Η ναυτιλιακή βιομηχανία απειλείται από «σοβαρή έλλειψη» ναυτικών
Σε σοβαρό κίνδυνο εξελίσσεται η λειτουργική διαχείριση των εμπορικών πλοίων, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για πρότυπα εκπαίδευσης και πιστοποίησης αξιωματικών (STCW) θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 89.510 αξιωματικούς έως το 2026 για τη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Αριθμός που δεν είναι αρκετός...

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση εργατικού δυναμικού Seafarer που ξεκίνησε από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την BIMCO, υπάρχουν σήμερα πάνω από 74.000 πλοία που εξυπηρετούνται από 1,89 εκ ναυτικούς.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, υπάρχει επίσης μια τρέχουσα έλλειψη 26.240 πιστοποιημένων αξιωματικών STCW, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση για ναυτικούς το 2021 έχει ξεπεράσει την προσφορά.

Αν και υπήρξε αύξηση 10,8% στην προσφορά αξιωματικών από το 2015, αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να οφείλεται στην αναφερόμενη αύξηση των αξιωματικών που χρειάζονται στα πλοία. Επιπλέον, ορισμένες κατηγορίες αξιωματικών είναι ιδιαίτερα ελλιπείς. Υπάρχει έλλειψη αξιωματικών με τεχνική εμπειρία ειδικά σε επίπεδο διοίκησης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Guy Platten:

"Για να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση για ναυτικούς, είναι ζωτικής σημασίας η βιομηχανία να προωθήσει ενεργά τη σταδιοδρομία στη θάλασσα και να ενισχύσει τη ναυτιλιακή εκπαίδευση και κατάρτιση παγκοσμίως, με έμφαση στις διαφορετικές δεξιότητες που απαιτούνται για μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακά συνδεδεμένη βιομηχανία".

«Η διορατικότητα και οι συνεισφορές δεδομένων από ναυτιλιακές εταιρείες, εθνικές ναυτιλιακές διοικήσεις και ιδρύματα ναυτιλιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη νέα έκθεση είναι ανεκτίμητης αξίας για να αποκτήσουμε μια εικόνα για το τι πρέπει να προετοιμάσει η βιομηχανία μας στο μέλλον της πρόσληψης και διατήρησης ναυτικών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της BIMCO. & Διευθύνων Σύμβουλος, David Loosley.

Ωστόσο, σε μια πιο θετική σημείωση, τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κλάδος έχει σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση των ποσοστών εναλλαγής αξιωματικών από 8% σε 6%, διατηρώντας ειδικευμένους ναυτικούς και αυξάνοντας τον αριθμό των ετών που υπηρετούν στη θάλασσα.

Τα τελευταία στατιστικά δείχνουν επίσης ότι υπάρχει μια θετική τάση στο ισοζύγιο φύλων, με περίπου 24.059 γυναίκες να υπηρετούν ως ναυτικές, ποσοστό αύξησης 45,8% σε σύγκριση με την έκθεση του 2015.

Τον τελευταίο μήνα, η υπηρεσία πληρώματος Danica Crewing Services προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις πληρώματος έχουν αρχίσει να παρατηρούνται λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των καθυστερήσεων εμβολιασμού λόγω του COVID-19.

Μαρία Μπερτζελέτου

Τελευταία τροποποίηση στις 08:00 - 03 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.