ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανάκαμψη της Κινέζικης ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος «μπορεί να είναι βραχύβια»

11:05 - 09 Σεπ 2021 | Ναυτιλία
Η ανάκαμψη της Κινέζικης ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος «μπορεί να είναι βραχύβια»
Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε πέντε μήνες τον Αύγουστο, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η αναπήδηση της ζήτησης για το πιο πολύτιμο εξαγωγικό προϊόν της Αυστραλίας μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια.

Τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η Κίνα εισήγαγε 97,49 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος τον Αύγουστο, 10,1 % υψηλότερα από ό, τι τον Ιούλιο, σπάζοντας τέσσερις συνεχόμενους μήνες πτώσης.

Ωστόσο, ο όγκος εισαγωγής ήταν σχεδόν 3 % χαμηλότερος από τους 100,4 εκατομμύρια τόνους που εκφορτώθηκαν τον Αύγουστο πριν από ένα χρόνο και σχεδόν 2 % χαμηλότερος για το έτος μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, κατά αξία, η ποσότητα σιδηρομεταλλεύματος που εισήγαγε η Κίνα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ήταν 80 τοις εκατό υψηλότερη, αντανακλώντας μια περίοδο ρεκόρ στις τιμές εμπορευμάτων. Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 ανήλθαν σε 133,06 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (179,25 δισεκατομμύρια δολάρια), έναντι 72,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αξίξει να σημειωθεί ότι η ανοδική τάση στο συνολικό όγκο εισαγωγών και εξαγωγών από την Κίνα αιφνιδιάζει ευχάριστα τους ναυτιλιακούς παίκτες για την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου, αψηφώντας τις ανθεκτικές προβλέψεις λόγω της συμφόρησης στα λιμάνια που προκλήθηκε από τους περιορισμούς COVID-19 που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 25,6 % σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση 17,1 %, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα αυξήθηκε λόγω της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι αναλυτές σημείωσαν μια ανάκαμψη στα καταναλωτικά αγαθά, όπως τα ηλεκτρονικά, καθώς τα αποθέματα λιανοπωλητών προμηθεύονται τα Χριστούγεννα. Η αύξηση των εισαγωγών της Κίνας ήταν επίσης ισχυρότερη από την προβλεπόμενη, στο 33,1 % σε όρους δολαρίου ΗΠΑ.

Επικείμενη απειλή για την ευφορία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου παραμένει η κυβερνητική πολιτική που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της παραγωγής χάλυβα για την επίτευξη των στόχων εκπομπών άνθρακα του Σι Τζινπίνγκ.

Το άλλο κύριο μέλημα για τους Αυστραλούς ανθρακωρύχους είναι μια πιθανή επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Η UBS αυτή τη βδομάδα μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για νέες εκκινήσεις το 2021 σε συρρίκνωση 9 % σε σύγκριση με το 2020, συμπεριλαμβανομένης πτώσης 20 % στο δεύτερο εξάμηνο. Οι κατασκευές αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας.

Η Evergrande, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κατοικιών στην Κίνα, έχει σταματήσει ορισμένα κατασκευαστικά έργα και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αθετήσει ορισμένα από τα δάνεια της. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ήδη εργάζεται για να αναπτύξει εναλλακτικές προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος στην Αφρική προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από αυστραλιανό και βραζιλιάνικο σιδηρομετάλλευμα. Αυτό θα μειώσει τελικά τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος αλλά όχι αργότερα αυτή τη δεκαετία, δεδομένου του μακρού χρονικού ορίου ανάπτυξης της υποδομής για την εξαγωγή αφρικανικού σιδηρομεταλλεύματος. Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γουινέα θα μπορούσε επίσης να αμαυρώσει τις ελπίδες της Κίνας ότι το έθνος της Δυτικής Αφρικής θα γίνει μια εναλλακτική πηγή σιδηρομεταλλεύματος.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.