ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος και τα ναύλα σε άνοδο

15:49 - 29 Νοε 2021 | Ναυτιλία
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος και τα ναύλα σε άνοδο
Οι τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου επαναφέρουν άνοδο στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος καθώς τα χαλυβουργεία της Κίνας προετοιμάζονται για ανανέωση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στη Σιγκαπούρη εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 10%, καθώς η αισιοδοξία για μια περίοδο ανανέωσης αποθεμάτων από τα χαλυβουργεία της Κίνας ενίσχυσε τις αγορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τιμές παρουσίασαν ανάκαμψη μετά από απώλειες που είχαν προκληθεί από την πανδημία της Παρασκευής, ωστόσο, ο αντίκτυπος μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρός όσο αρχικά φοβόταν.

Στο κλείσιμο της Παρασκευής, η τιμή του σιδηρομετάλλευματος με περιεκτικότητα 63,5% για παράδοση Tianjin υποχώρησε ξανά κάτω από τα 100 δολάρια ανά μετρικό τόνο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η παραλλαγή Όμικρον της Covid που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. 

Ωστόσο, οι προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής χάλυβα τον Δεκέμβριο φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τιμές που μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο για τους τελευταίους 18 μήνες. Οι κινεζικές εταιρείες χάλυβα πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγή για το υπόλοιπο του έτους, αφού συμμορφώθηκαν με μια σειρά αυστηρών περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση, έπληξαν την παραγωγή. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η προφανής ζήτηση για πέντε κύρια προϊόντα χάλυβα, σημείωσε άνοδο για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και αυξήθηκε κατά 4,2% την περασμένη εβδομάδα από τις αρχές Νοεμβρίου. 

Η μειωμένη ζήτηση σιδηρομεταλλευμάτος στη διάρκεια του Νοεμβρίου επηρέασε αρνητικά την ευφορία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου που είχε σημειωθεί τους πρώτους 10 μήνες. Η επάνοδος της Κίνας σε υψηλότερα επίπεδα ζήτησης έχει αρχίσει να ευνοεί σημαντικά την άνοδο των ναύλων για τα πλοία μεγαλύτερου μεγέθους capesize.

Ο Βαλτικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, Baltic Exchange Dry Index σημείωσε άνοδο 3,3% στις 2.767 την Παρασκευή, όπου είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου, επεκτείνοντας τα κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω υψηλότερης ζήτησης σε όλα τα μεγέθη πλοίων. 

Ο δείκτης capesize, ο οποίος παρακολουθεί φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα 150.000 τόνων, αυξήθηκε 3,4% σε 3.906, και ο δείκτης panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιτηρών, σημείωσε άνοδο 5,3% στις 2.621. Μεταξύ των μικρότερων πλοίων, ο δείκτης supramax αυξήθηκε κατά 32 μονάδες, ή 1,4%, στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρεις εβδομάδες και τερμάτισε στις 2.316 μονάδες. Για το σύνολο της εβδομάδας, ο Βαλτικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου σημείωσε άνοδο 8,4%, όπου είναι και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από εκείνη που έληξε την 1η Οκτωβρίου.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.