ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα σε προσπάθειες για διατήρηση σταθερής ανάπτυξης

18:09 - 23 Δεκ 2021 | Ναυτιλία
Η Κίνα σε προσπάθειες για διατήρηση σταθερής ανάπτυξης
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις για το 2022, εν μέσω ύφεσης ακινήτων και με αυστηρούς περιορισμούς του COVID-19 σε ορισμένους τομείς που πλήττουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η Κίνα έχει την ικανότητα να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη σε λογικό επίπεδο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του κρατικού σχεδιασμού.

Η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης, καθώς την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε 1,46 τρισεκατομμύρια γιουάν (229,21 δισεκατομμύρια δολάρια) στην προκαταβολή του 2022 για ειδικά ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης για να βοηθήσει στην τόνωση των επενδύσεων και στη στήριξη της οικονομίας, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Για να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα συνεχίσει να εφαρμόζει προληπτικές δημοσιονομικές πολιτικές, να εντείνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης εγχώριας αγοράς, ενώ θα συντομεύσει περαιτέρω τον «αρνητικό κατάλογο των ξένων επενδύσεων».

Ενόψει συνεχόμενων προκλήσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει αυξανόμενους αντίθετους ανέμους από τη νέα παραλλαγή Omicron σε μια σοβαρή ύφεση στον τομέα των ακινήτων.

Η τράπεζα αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 8% το 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 8,1% φέτος και τον Ιούνιο, προέβλεψε ανάπτυξη 8,5%.

Οι ανησυχίες για υποχώρηση της δυναμικής για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δημιουργούν ανησυχίες για τους ναυτιλιακούς παίκτες της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Ο βαλτικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, Baltic Exchange Dry Index υποχώρησε 2,8% και τερμάτισε στις 2.229 μονάδες την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου, επεκτείνοντας τις απώλειες για δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση. 

Ο δείκτης ναυλαγοράς capesize, ο οποίος παρακολουθεί φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα 150.000 τόνων, υποχώρησε 7,8% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουνίου στις 2.455 μονάδες.

Επίσης, ο δείκτης supramax έχασε 46 μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων στις 2.337. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιτηρών, σημείωσε άνοδο 3,2% στις 2.384 μονάδες, τερματίζοντας ένα σερί 10 συνεδριών με ήττες.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.