ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τιμές των καυσίμων κοντά σε υψηλά όλων των εποχών

14:06 - 15 Φεβ 2022 | Ναυτιλία
Οι τιμές των καυσίμων κοντά σε υψηλά όλων των εποχών
Το κόστος των καυσίμων για την πλειονότητα των εμπορικών πλοίων που εμπορεύονται σήμερα απέχει μόλις 10,75 δολάρια ανά τόνο, από τα υψηλά όλων των εποχών που καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2008, με τη ναυτιλία να προειδοποιείται να αναμένει υψηλούς λογαριασμούς καυσίμων για τη διάρκεια του 2022 και του επόμενου έτους.

Με την τιμή του αργού να πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες, υποκινούμενη από την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με τις τιμές των καυσίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (VLSFO) χθες (14/2) να διακυμαίνονται στα 748 δολάρια/τόνο στη Σιγκαπούρη, τον κορυφαίο κόμβο ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο. Το χάσμα τιμών μεταξύ καυσίμων χαμηλής και υψηλής περιεκτικότητας σε θείο έχει επίσης εκτοξευθεί πάνω από 200 δολάρια ανά τόνο στη Σιγκαπούρη τις τελευταίες ημέρες.

Το καλοκαίρι του 2008, λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια οικονομική κρίση, η μέση τιμή του καυσίμου IFO 380, τότε του κυρίαρχου καυσίμου ναυτιλίας, στους τέσσερις κορυφαίους κόμβους ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο ήταν κατά μέσο όρο 739,25 δολάρια. Οι σημερινές τιμές VLSFO στα ίδια τέσσερα λιμάνια – όπως παρακολουθούνται από τη Ship&Bunker (https://shipandbunker.com/)– ανέρχονται στα 728,50 δολάρια ανά τόνο. Το παγκόσμιο μείγμα καυσίμων για τη ναυτιλία αλλάζει επίσης χάρη στις υψηλές τιμές για το LNG.

Τα δεδομένα από το Integr8 Fuels δείχνουν πώς το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) έχασε την ανταγωνιστικότητά του ως προς τις τιμές έναντι του θαλάσσιου πετρελαίου (MGO) - και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό έναντι του VLSFO - με αποτέλεσμα οι χειριστές πλοίων LNG να ελαχιστοποιούν τη χρήση του boil-off, το οποίο έχει πλέον μεγαλύτερη αξία ως φορτίο, και να αυξάνουν τις αγορές VLSFO και MGO.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 15 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.