ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρότερη η κινέζικη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος μετά την ύφεση Ιανουαρίου

11:41 - 24 Φεβ 2022 | Ναυτιλία
Ισχυρότερη η κινέζικη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος μετά την ύφεση Ιανουαρίου
Μετά από ένα δύσκολο Ιανουάριο με ύφεση στη ζήτηση της Κίνας και πτώση ναύλων στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο Φεβρουάριος δημιουργεί νότα αισιοδοξίας για αναζωπύρωση της ζήτησης. Η πρόσφατη τάση στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος αναδεικνύει ανοδική τάση που προέρχεται από ανανέωση της κινεζικής ζήτησης, η οποία αναμένεται να παραμείνει ισχυρή μέχρι το επόμενο έτος, καθώς υπάρχουν σημάδια έλλειψης για σημαντική αύξησης της προσφοράς.

Η αμερικανική Fitch Solutions Country Risk and Industry Research (FSCRIR) δήλωσε ότι η κινεζική ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή μέχρι το επόμενο έτος, καθώς το Πεκίνο έχει ανανεώσει το πακέτο τόνωσης για τον τομέα των υποδομών ενόψει της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η ζήτηση αυτή θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, καθώς από την πλευρά της προσφοράς, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση της προσφοράς από μεγάλους παραγωγούς, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και διαταραχών στην διαθεσιμότητα του εργατικού δυναμικού λόγω του COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Huw McKay, Αντιπρόεδρος, Market Analysis and Economics της αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης BHP, είχε μια αντίθετη άποψη ότι υπήρχε πλεόνασμα σιδηρομεταλλεύματος το δεύτερο εξάμηνο του 2021 που είναι πιθανό να διατηρηθεί και φέτος. Ωστόσο, η Fitch Solutions διατηρεί στις προβλέψεις της ανοδική τάση τιμών, και τοποθετεί την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος για το 2022 και το 2023 στα 120 δολάρια ο τόνος και στα 110 δολάρια, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις της ήταν για 90 και 75 δολάρια, αντίστοιχα. 

Την Τρίτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου με τις περισσότερες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Dalian ήταν λίγο χαμηλότερα στα 684,5 κινεζικά γιουάν ανά τόνο (107,93 δολάρια). Επί του παρόντος, το σιδηρομετάλλευμα που παραδίδεται στο λιμάνι Tianjin κοστίζει 141,11 $ ανά τόνο.

Σε συνολικό επίπεδο, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν αυξηθεί πάνω από 25 τοις εκατό ή σχεδόν 28 τοις εκατό από την αρχή του τρέχοντος έτους. Η Fitch Solutions ανέφερε τους συνεχείς περιορισμούς προσφοράς από τις εταιρείες εξόρυξης, ιδίως τις Vale και Rio Tinto, των οποίων η παραγωγή δεν ανταποκρίθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές ως αιτία για την άνοδο των τιμών, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω από την κινεζική ζήτηση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς οι τιμές παρουσίασαν αύξηση στα 150 δολάρια, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας (NDRC) δήλωσε ότι θα στείλει ομάδες έρευνας στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων και το βασικό λιμάνι για να εξετάσουν τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος και τις συναλλαγές στις αγορές spot και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε μια χαλάρωση τιμών, ωστόσο, φαίνεται να είναι προσωρινή, καθώς η Fitch Solutions πιστεύει ότι οι τιμές θα λάβουν υποστήριξη από τους περιορισμούς της προσφοράς και την ανανεωμένη ισχύ της κινεζικής ζήτησης το 2022, και συνεπώς, η μέση ετήσια τιμή σιδηρομεταλλεύματος για το 2022 και το 2023 θα παραμείνει πάνω από τα προ-Covid-19 επίπεδα.

Από την πλευρά της προσφοράς, η Fitch ανέφερε ότι ενώ η αύξηση της παραγωγής από τη Βραζιλία και την Αυστραλία έχει αρχίσει να βελτιώνεται, χαλαρώνοντας τις περιορισμένες προμήθειες στη θαλάσσια αγορά, η μεγαλύτερη παραγωγής της Βραζιλίας, Vale, θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει στα επίπεδα πριν επηρεαστούν οι δραστηριότητές της από την κατάρρευση του φράγματος Brumadinho. Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι η μελλοντική είσοδο νέων προμηθειών από τη Δυτική Αφρική.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.