ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγεθύνεται ο στόλος των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

07:52 - 21 Απρ 2022 | Ναυτιλία
Μεγεθύνεται ο στόλος των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου
Ο στόλος των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου συνεχίζει να αυξάνεται ενώ οι κινεζικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και σόγιας συρρικνώνονται.

Όπως έχει αναφερθεί ευρέως, η Κίνα εισήγαγε 87,3 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος τον Μάρτιο. Αυτό σηματοδοτεί μια μηνιαία αύξηση κατά 6 εκατομμύρια τόνους (7%), αλλά 14% ετήσια μείωση που ισοδυναμεί με 14,8 εκατομμύρια τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εβδομαδιαία αναφορά της Commodore Research, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τόσο ο όγκος των εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος όσο και το παγκόσμιο εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος να συρρικνωθεί σε ετήσια βάση.

Για την περίοδο του Μαρτίου, η Κίνα εισήγαγε 16,4 εκατομμύρια τόνους άνθρακα τον Μάρτιο. Αυτό σηματοδοτεί πτώση κατά 1,3 εκατομμύρια τόνους (-7%) σε μηνιαία βάση και ετήσια μείωση κατά 10,9 εκατομμύρια τόνους (-40%). Όπως και στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα φέτος τόσο ο όγκος των εισαγωγών άνθρακα στην Κίνα όσο και ο παγκόσμιος όγκος του εμπορίου άνθρακα να συρρικνωθούν σε ετήσια βάση. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα έχουν συρρικνωθεί σε ετήσια βάση κατά 16,7 εκατομμύρια τόνους (-24%).

Η Κίνα εισήγαγε 6,3 εκατομμύρια τόνους σόγιας τον Μάρτιο. Αυτό σηματοδοτεί πτώση κατά 700.000 τόνους (-10%) σε μηνιαία βάση και ετήσια μείωση κατά 1,3 εκατομμύρια τόνους (-17%). Όπως και στις αγορές σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα, υπάρχει επίσης μια ισχυρή πιθανότητα τόσο ο όγκος των εισαγωγών σόγιας στην Κίνα όσο και ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου σόγιας να συρρικνωθούν σε ετήσια βάση. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές σόγιας από την Κίνα έχουν συρρικνωθεί σε ετήσια βάση κατά 900.000 τόνους (-4%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα και σιτηρών θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε ετήσια βάση φέτος, ο στόλος των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Συνολικά 28 νεόδμητα πλοία ξηρού χύδην φορτίου παραδόθηκαν τον Μάρτιο, δηλαδή 11 περισσότερα από αυτά που παραδόθηκαν τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο παραδόθηκαν 5 πλοία μεγέθους handysize, 10 πλοία handymax, 6 πλοία panamax και 7 πλοία capesize. Συγκριτικά, τον Φεβρουάριο παραδόθηκαν 3 πλοία handysize, 6 πλοία handymax, 5 πλοία panamax και 3 πλοία capesize.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 4 πλοία χύδην ξηρού φορτίου οδηγήθηκαν προς διάλυση τον Μάρτιο, δηλαδή 1 περισσότερο από ό,τι είχε διαλυθεί τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο αφαιρέθηκαν από τον παγκόσμιο στόλο 2 πλοία μεγέθους panamax και 2 πλοία capesize. Συγκριτικά, τον Φεβρουάριο αφαιρέθηκαν 1 πλοίο μεγέθους handymax και 2 πλοία capesize.  

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.