ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή διαπραγμάτευση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου-Τι ζητά η Ελλάδα

14:33 - 06 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Σκληρή διαπραγμάτευση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου-Τι ζητά η Ελλάδα
Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την Ελλάδα να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κομμάτι της μεταφοράς, που αφορά άμεσα τη ναυτιλία.

Η πρόταση της Κομισιόν για το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει εκτός από εμπάργκο αγοράς πετρελαίου από τη Ρωσία και απαγόρευση της μεταφοράς του από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εταιρεία.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες ναυτιλιακές χώρες, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, έχει καταθέσει έντονες ενστάσεις και ζητάει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος.

Η ΕΕ αρχικά είχε προτείνει διάστημα ενός μηνός για να εκτελεστούν εκκρεμή δρομολόγια από δεξαμενόπλοια και στη συνέχεια η μεταφορά του πετρελαίου από τη Ρωσία να διακοπεί προς πάσα κατεύθυνση.

Η Ελλάδα πιέζει να μεγαλώσει αυτή η μεταβατική περίοδος και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει αντιπρόταση της Κομισιόν για διάστημα τριών μηνών, κατά το οποίο θα επιτρέπεται η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται και οι ναυτιλιακές χώρες προσπαθούν να πάρουν κάτι περισσότερο.

Το ζήτημα της μεταφοράς, πάντως, θεωρείται κομβικό για την ΕΕ, ώστε να θεωρηθούν επιτυχημένες οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν πως αν πάψει η μεταφορά του πετρελαίου απο ευρωπαϊκές εταιρείες, τότε η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καλύψει την οικονομική ζημιά, με συμφωνίες σε ασιατικές χώρες, όπως σχεδιάζει.

Υπάρχει βέβαια η Κίνα, αλλά υπολογίζεται πως δεν έχει τον απαιτούμενο στόλο για να μεταφέρει τόσο μεγάλες ποσότητες, όσο αυτές που μεταφέρουν από τη Ρωσία τα ευρωπαϊκά πλοία.

Επίσης, να σημειωθεί πως η Ευρώπη ελέγχει περίπου το 95% των ασφαλίσεων των πλοίων και εφόσον τις μπλοκάρει, τότε θα γίνει σχεδόν αδύνατη η προσπάθεια της Μόσχας να διοχετεύσει το πετρέλαιό της σε νέες αγορές.

Οι εξαιρέσεις

Σε ό,τι αφορά το εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου, οι χώρες που ζητούν εξαίρεση είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΕΕ προτείνει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαίρεση έως το τέλος του 2024 και για την Τσεχία μέχρι τα μέσα του 2024.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ οι χώρες θα μπορούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά μόνο για τις δικές τους ανάγκες. Δεν θα μπορούν να αγοράζουν εκ μέρους άλλων χωρών.

Για την ώρα, πάντως, δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία και αναμένονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τα παραπάνω ζητήματα όλο το Σαββατοκύριακο.

Στόχος της ΕΕ είναι το σχέδιο των κυρώσεων να εγκριθεί μέχρι τις 9 Μαϊου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.