ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Danaos: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο τρίμηνο- Ισχυρή ρευστότητα Κύριο

12:25 - 18 Μαϊ 2022 | Ναυτιλία
Danaos: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο τρίμηνο- Ισχυρή ρευστότητα
Η Danaos δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους. «Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν άλλο ένα εξαιρετικό για τη Danaos», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής, Δρ. Γιάννης Κούστας.

Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν 235,3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ή 11,36 δολάρια ΗΠΑ ανά μετοχή, αυξημένα κατά 305,7% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ήταν 331,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 16,00 δολάρια ΗΠΑ ανά μετοχή σε σύγκριση με 296,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 14,47 δολάρια ΗΠΑ ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

«Η ρευστότητα είναι πολύ ισχυρή. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχαμε 708 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου λάβαμε 239 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ προπληρωμής ναύλωσης που σχετίζεται με συμβόλαια ναύλωσης για 15 από τα πλοία μας, που αντιπροσωπεύουν μερική προπληρωμή της ναύλωσης πληρωτέα κατά την περίοδο από τον Μάιο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2027», τόνισε ο Δρ Κούστας.

Επιπλέον, τα λειτουργικά έσοδα της Danaos έφθασαν τα 229,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το τρίμηνο σε σύγκριση με 132,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 74%.

Επιπλέον, το προσαρμοσμένο EBITDA της εταιρείας έφτασε τα 269,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022, αυξημένα κατά 179,9% από 96,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο.

Τα συνολικά συμβατικά λειτουργικά έσοδα ήταν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου, με τις ναυλώσεις να εκτείνονται έως το 2028 με μέση συμβατική διάρκεια ναύλωσης 3,8 ετών.

Παράλληλα, ο Έλληνας πλοιοκτήτης σημείωσε ότι η κάλυψη ναύλωσης αγγίζει το 95,5% για τους επόμενους 12 μήνες με βάση τα τρέχοντα λειτουργικά έσοδα και το 96,2% όσον αφορά τις συμβατικές ημέρες λειτουργίας.

"Έχοντας ήδη δημιουργήσει το μέλλον με συμβατικά έσοδα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λειτουργούμε από μια θέση ισχύος και εμπιστοσύνης. Αυτό μας επέτρεψε να επενδύσουμε στο μέλλον παραγγέλνοντας έξι πλοία της σειράς 7.000 - 8.000 TEU, τα οποία θα παραδοθούν μεταξύ Μάρτιο και Σεπτέμβριο 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα πλοία που θα παραδοθούν θα είναι έτοιμα να μετατραπούν για να λειτουργούν με πράσινη μεθανόλη όταν αυτό το καύσιμο είναι ευρέως διαθέσιμο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ναυλαγοράς, ο Δρ. Κούστας τόνισε ότι «η ευρύτερη αγορά έχει επηρεαστεί από γεωπολιτικά γεγονότα, υψηλές τιμές ενέργειας, πληθωρισμό, προοπτικές επιτοκίων και την πολιτική της Κίνας «Μηδενικού Covid». Το κλίμα έχει αλλάξει και οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν υιοθετήσει μια πιο συντηρητική βραχυπρόθεσμη στάση. Από την άλλη πλευρά, οι ανεπάρκειες της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζονται αμείωτες και υπάρχει μικρή πιθανότητα βελτίωσης των συνθηκών φέτος. Αυτό οδήγησε σε κέρδη ρεκόρ για τις εταιρείες τακτικών γραμμών και, κυρίως, υψηλότερα επίπεδα ναύλων.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Danaos εξόφλησε και δεσμεύτηκε να αποπληρώσει 437 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ χρέους και υποχρεώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, με αποτέλεσμα 13 πλοία του στόλου να μην επιβαρύνονται.

Σχετικά με τα παραπάνω, ο Δρ. John Coustas, σημείωσε ότι "πιο πρόσφατα, επιταχύναμε την απομόχλευση για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έχουμε ήδη αποπληρώσει πρόωρα 364 εκατομμύρια δολάρια σε χρέη και υποχρεώσεις μίσθωσης ενώ άλλα 73 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, για τα οποία έχουμε εκδώσει ειδοποιήσεις πρόωρης αποπληρωμής, θα αποπληρωθούν επίσης νωρίς έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.