ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στα 140 $/τόνο- Υψηλό 13 εβδομάδων

09:11 - 07 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στα 140 $/τόνο- Υψηλό 13 εβδομάδων
Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος παρουσίασε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος των τελευταίων 13 εβδομάδων, καθώς η Κίνα έχει αρχίσει να απελευθερώνει τους περιορισμούς για την Covid-19 που επηρέασαν τη ζήτηση χάλυβα αυτό το τρίμηνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Σιγκαπούρη παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση το πρωί της Δευτέρας μετά την άνοδο άνω του 7% την περασμένη εβδομάδα λόγω της αισιοδοξίας σχετικά με τα σχέδια της Κίνας να επαναφέρει την οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς μετά τα σαρωτικά lockdown.

Οι αρχές του Πεκίνου δήλωσαν ότι η πρωτεύουσα θα ξαναρχίσει τις δημόσιες συγκοινωνίες στις περισσότερες περιοχές και θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία. Αυτό έρχεται αφού η πόλη πέτυχε μηδενικά νέα κρούσματα στις περισσότερες από τις 16 περιφέρειές της.

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εκτινάχθηκε στα 140 δολάρια ο τόνος την περασμένη εβδομάδα, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου κυμαινόμενο γύρω στα 130 δολάρια ο τόνος. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει αύξηση στη ζήτηση καθώς υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερες δαπάνες για υποδομές. 

Θετικό παράγοντα αποτελεί η μείωση των αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος στα μεγάλα λιμάνια της Κίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Steelhome, τα αποθέματα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους για το έτος, φθάνοντας σε χαμηλό οκτώ μηνών.

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στη Σιγκαπούρη αυξήθηκε 0,7% στα 143,75 δολάρια ο τόνος στις 11:48 π.μ. τοπική ώρα, φτάνοντας στο υψηλότερο κλείσιμο του τελευταίου μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Dalian αυξήθηκαν 1,1% μετά από μια παύση συναλλαγών για αργία την Παρασκευή. 

Η επάνοδος της κινέζικης οικονομίας θα βοηθήσει και στην τόνωση της ναυλαγοράς για τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Ωστόσο, ο βαλτικός δείκτης της ναυλαγοράς που καθρεφτίζει την απόδοση των ναύλων, Baltic Exchange Dry Index υποχώρησε 73 μονάδες, ή 2,8% στις 2.560 μονάδες τη Δευτέρα, με πτωτική διόρθωση ναύλων για όλα τα μεγέθη των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Ο δείκτης της ναυλαγοράς για το μεγαλύτερο μέγεθος πλοίου capesize, ο οποίος παρακολουθεί φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα 150.000 τόνων, υποχώρησε 5,8% στις 2.757 μονάδες. Ο δείκτης της ναυλαγοράς για το μέγεθος πλοίου panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιτηρών, υποχώρησε 0,4% στις 2.841 μονάδες. Μεταξύ των μικρότερων πλοίων, ο δείκτης supramax έχασε 43 μονάδες και τερμάτισε στις 2.660 μονάδες. 

Μαρία Μπερτζελέτου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 07 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.