ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΟΗΕ πιέζει να ανοίξουν ξανά τα λιμάνια της Ουκρανίας

19:19 - 08 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
Ο ΟΗΕ πιέζει να ανοίξουν ξανά τα λιμάνια της Ουκρανίας
Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν έναν νέο γύρο διπλωματίας με την ελπίδα να ανοίξουν τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε τις ανησυχίες του για επισιτιστική κρίση καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο Amin Awad, συντονιστής κρίσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία, επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των σιτηρών που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ο ΟΗΕ αναφέρει τα τεράστια αποθέματα σιτηρών που περιμένουν να αποσταλούν και τα πλοία που παραμένουν στα λιμάνια της Ουκρανίας που θα πρέπει να μεταφέρουν τις ζωτικής σημασίας προμήθειες σιτηρών και εξαγωγών λιπασμάτων.

"Πρέπει να ξεπεράσουμε τον αποκλεισμό των λιμανιών μας", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mykola Solskyi στο Der Spiegel. Στη συνέντευξη στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης, ο υπουργός περιέγραψε ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία εξήγαγε το 95 τοις εκατό των σιτηρών της μέσω της Οδησσού, στο Mykolaiv , της Μαριούπολης και άλλων θαλάσσιων λιμένων. Με τα κύρια λιμάνια κλειστά, αναφέρει ότι η μεταφορά σιτηρών γίνεται από τα λιμάνια του Δούναβη και χερσαία με τρένο και φορτηγό. Οι εξαγωγές με πλοία κυμαίνονταν μεταξύ πέντε και έξι εκατομμυρίων τόνων το μήνα και τώρα είναι μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους. 

Επικεφαλής των συζητήσεων είναι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς –ο Συντονιστής Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης του Οργανισμού– και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, Γενική Γραμματέας της Υπηρεσίας Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ, UNCTAD. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη Δύση για την επανέναρξη του εμπορίου σιτηρών και λιπασμάτων που εξαιρούνται από όλες τις κυρώσεις.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν με ομαλό τρόπο και θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Εκτός από την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια για να φτάσει στην Ουκρανία μέσω των λιμανιών, ο ΟΗΕ ανέφερε επίσης τις ανάγκες σε ολόκληρη την Αφρική, η οποία εισάγει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης σίτου από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Είπαν ότι όλοι συμφωνούν να ανοίξουν τα λιμάνια της Ουκρανίας με την άρση του αποκλεισμού, καθώς η επανέναρξη των εξαγωγών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μιας ευρύτερης παγκόσμιας κρίσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.