ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CMA CGM: Παραγγέλνει τα πρώτα πλοία εμπορευματοκιβωτίων με μεθανόλη

08:37 - 10 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
CMA CGM: Παραγγέλνει τα πρώτα πλοία εμπορευματοκιβωτίων με μεθανόλη
Η γαλλική μεγάλη εταιρεία ναυτιλίας και εφοδιαστικής CMA CGM έδωσε την πρώτη της παραγγελία για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κινούνται με μεθανόλη σε μια προσπάθεια να επεκτείνει το ενεργειακό της μείγμα και να γίνει ουδέτερο από άνθρακα έως το 2050.

Η εταιρεία αποκάλυψε ότι αποφάσισε να παραγγείλει συνολικά έξι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διπλού καυσίμου 15.000 TEU με μεθανόλη. Οι νέες ναυπηγήσεις σχεδιάζονται να ενταχθούν στον στόλο της CMA CGM μέχρι το τέλος του 2025.

«Η CMA CGM επιταχύνει έτσι την τροχιά της απανθρακοποίησης επενδύοντας μαζικά σε καύσιμα αερίου και μεθανόλης. Οι δύο τομείς θα είναι συμπληρωματικοί για την απαλλαγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας από άνθρακα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η εταιρεία. Εκτός από τα έξι πλοία με καύσιμα μεθανόλης, η CMA CGM παρήγγειλε επίσης δέκα πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο ( LNG ), αυξάνοντας το βιβλίο παραγγελιών της σε 69 πλοία.

Η γαλλική εταιρεία μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί κυρίως στην παραγγελία πλοίων με καύσιμο LNG για τη μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. 

Το 2021 και το 2022, η Maersk παρήγγειλε οκτώ και τέσσερα μεγάλα ποντοπόρα πλοία που μπορούν να λειτουργούν με ουδέτερη σε άνθρακα μεθανόλη. Η εταιρεία έχει επίσης προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες για να εξασφαλίσει την παροχή πράσινων καυσίμων για τα πλοία που τροφοδοτούνται με μεθανόλη.

Επένδυση της CMA CGM σε πλοία LNG, υποδομές

Το 2017, η CMA CGM επέλεξε να επενδύσει σε πλοία διπλού καυσίμου με χρήση καυσίμου LNG. Αυτό αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ο όμιλος εντείνει τις επενδύσεις και τις συνεργασίες του για να εισάγει «ολοένα και πιο καινοτόμες» λύσεις.

Ο στόλος «e-methane ready» της CMA CGM αριθμεί επί του παρόντος 29 πλοία σε υπηρεσία και θα έχει συνολικά 77 έως το 2026. Για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του στόλου του που είναι έτοιμο για e-μεθάνιο, ο όμιλος αναπτύσσει τις υποδομές λιμένων ανεφοδιασμού LNG.

Τον Ιανουάριο του 2022, η CMA CGM ολοκλήρωσε την πρώτη επιχείρηση ανεφοδιασμού LNG από πλοίο σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Μασσαλίας Fos και τον Μάρτιο του 2022 στο λιμάνι της Σαγκάης. Οι δραστηριότητες αυτές είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων παραγόντων της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.