ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία είναι εταίρος των κρατών Κύριο

13:32 - 10 Ιουν 2022 | Ναυτιλία
Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία είναι εταίρος των κρατών
Στίγμα υπερηφάνειας για την ελληνική ναυτιλία αλλά και ξεκάθαρα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, στο φόντο των διεθνών εξελίξεων, απέστειλε με ξεκάθαρο τρόπο, στο “ντεμπούτο” της έναντι των ΜΜΕ η Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

“Αυτό που παίρνω μετά από όλες τις συνομιλίες και συναντήσεις είναι ότι πλέον, όχι μόνο η ποσοτική αλλά και η ποιοτική υπεροχή της εμπορικής ναυτιλίας είναι δεδομένη” τόνισε με έμφαση η Μελίνα Τραυλού, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΕΕ.

Ένας εταίρος

Στο φόντο αυτό έθεσε ως κεντρικό στόχο της θητείας της την ανάδειξη διεθνώς του ρόλου του κλάδου: “Θέλουμε να κατανοήσει ο κόσμος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο την σημαντικότητα της ναυτιλίας στην ζωή μας. Δεν είναι μόνο ένας επιχειρηματικός κλάδος αλλά ένας εταίρος σε κυβερνήσεις. Αυτό θέλουμε να το προασπίσουμε και να το διαδώσουμε” υπογράμμισε.

Ειδικότερα με αιχμή τις συζητήσεις για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας ξεκαθαρισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει και όχι να υπονομεύσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, που σε συντριπτικό ποσοστό είναι σε Ελληνικά χέρια. “Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ελληνική ναυτιλία, που αντιστοιχεί στο 50% και πλέον του ευρωπαϊκού στόλου. Ειδικά τώρα που καταλαβαίνει η Ευρώπη την ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η ναυτιλία θα παίξει σημαντικό ρόλο. Κι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό μετά την συνάντηση με Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν” ανέφερε η πρόεδρος της ΕΕΕ. “Θέλουμε να προασπίσουμε τη ναυτιλία και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Θέλουμε η Ευρώπη να καταλάβει πόσο στρατηγικής σημασίας είναι η Ελληνική Ναυτιλία.
 
Στη πρώτη γραμμή της απανθρακοποίησης

Παράλληλα, η Μελίνα Τραυλού έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο ελληνικός εφοπλισμός είναι στην πρώτη γραμμή της απανθρακοποίησης.

“Εχουμε την ενεργειακή μετάβαση που είναι το σημαντικότερο θέμα που μας απασχολεί. Κι εμείς είμαστε η πλοιοκτησία  που παραδοσιακά επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες. Είμαστε οι πρώτοι που όταν βρεθεί η λύση θα την εφαρμόσουμε” τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό που "ζητάμε είναι να υπάρξει λύση σε παγκόσμιο επίπεδο κι όχι να λαμβάνονται περιφερειακά μέτρα, όπως θέλει η ΕΕ. Προτεραιότητα είναι οι πραγματικές λύσεις” σημείωσε και προσέθεσε:

“Εμείς επιμένουμε ότι οι λυσεις πρέπει να είναι διεθνείς, στο πλαίσιο του ΙΜΟ και αυτό που θα πρέπει να εξηγήσουμε είναι ότι, ό,τι κάνει η ΕΕ θα πρέπει να είναι με γνωμονα την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας. Το μόνο που κάνουν τώρα είναι να την χτυπούν” ξεκαθάρισε τονίζοντας με έντονο τρόπο την ετοιμότητα του Ελληνικού εφοπλισμου να κινηθεί με ταχύτητα στον “πράσινο” δρόμο. “‘Είμαστε υποστηρικτές, χθες, της ανθρακοποίησης” υπογράμμισε εμφατικά σημειώνοντας ότι όταν  υπάρξουν οι νέες τεχνολογίες οι πρώτοι που θα τις εφαρμόσουν θα είναι οι Έλληνες, που άλλωστε πρωτοπορούν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και ναυπηγήσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι “τα ναυπηγεία οι παραγωγοί ενέργειας και μηχανών, που έχουν και τον πρώτο λόγο για την πορεία σε ένα πιο πράσινο μέλλον είναι στο απυροβλητο". "Εμείς αγοράζουμε την ενέργεια δε θα την εμπορευτούμε. Αυτοί που θα την εμπορευτούν είναι αυτοί που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη στην έρευνα, σε συνδυασμό με του κατασκευαστές των μηχανημάτων. Εμείς θα την αγοράσουμε ως λύση και πρέπει βέβαια να είναι βιώσιμη” ανέφερε ασκώντας κριτική στη μονόπλευρη στοχοποίηση του κλάδου.

"Δεν ανησυχούμε"

Απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση για τα θέματα ανταγωνισμού η πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε ότι “δεν έχει ανοίξει μια επίσημη διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ναυτιλία. Εχουμε υπογράψει ένα συνυποσχετικό με την Ελληνική πολιτεία. Υπήρξαν κάποιες  διευκρινιστικές ερωτήσεις που χρειαζόταν απαντήσεις, στις οποίες η ελληνική πολιτεία έχει ανταποκριθεί. Δεν έχουμε κάποια ανησυχία” τόνισε.

Η Ρωσία

Σε σχέση με τις κυρώσεις υπογράμμισε ότι είναι δεοδμένη η  συμμόρφωση των Ελλήνων Εφοπλιστών με τις αποφάσεις της ΕΕ. “Ως η πιο ισχυρή δύναμη του πλανήτη στη ναυτιλία και έχοντας  πάνω 30% του στόλου μεταφοράς πετρελαίου και προϊόντος τους και πάνω από το 80% του ευρωπαϊκού στόλου γινόμαστε αποδέκτες σκληρής κριτικής.

Ο ισχυρός είναι πάντα στα φώτα της  δημοσιότητας. Όλοι καταδικάζουμε μια βίαιη πράξη όπως αυτό που συμβαίνει με την εισβολή στην Ουκρανία αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμιά νόμιμη επιχειρηματική πράξη, Δεν κάνει κάτι παράνομο ο ελληνικός εφοπλισμός. Όποτε μπαίνουν κυρώσεις είμαστε οι πρώτοι που τις εφαρμόζουμε” ξεκαθάρισε σφραγίζοντας τη συζήτηση.

Ελληνικά δεξαμενόπλοια στο Ιράν

Για το θέμα των ελληνικών δεξαμενοπλοίων που κρατούνται παρανόμως στο Ιράν η κα. Τραυλού σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις δέουσες ενέργειες για να ξεπερασθεί το όλο θέμα, ενώ καταδίκασε για μία ακόμη φορά την πράξη «πειρατείας» κατά των ελληνικών δεξαμενοπλοίων και ευχήθηκε την μη επανάληψη τέτοιων συμβάντων στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητές της το επόμενο διάστημα σημείων ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προάσπιση των συμφερόντων της ελληνόκτητης ναυτιλίας ως γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Για άλλη μια φορά απηύθυνε πρόσκληση τους νέους να αγκαλιάσουν τα ναυτικά επαγγέλματα σημειώνοντας ότι θα πρέπει πολιτεία, φορείς και εφοπλισμός να συντονίσουν δυνάμεις για να προβάλουν την ναυτεργασία, ενώ σε ερώτηση του Reporter δεσμεύτηκε για τη δυναμική συνέχιση του έργου της ΣΥΝΕΝΩΣΙΣ.

Σε ο,τι αφορά την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα η Πρόεδρος είπε πως "βασικός στόχος είναι η εξυγίανση της ναυτικής εκπαίδευσης.  Μαζί με το Ευγενίδιο Ίδρυμα, έχουμε καταθέσει μία ολιστική μελέτη για τη ναυτική εκπαίδευση που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.  Νομίζω πως πέρα από το Υπουργείο Ναυτιλίας, και το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να έχει εμπλοκή. Είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική ναυτιλία και θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ένταξης ολοένα και περισσότερων παιδιών στο επάγγελμα. Θα συνεχίσουμε βεβαίως να στηρίζουμε έμπρακτα και  τις ναυτικές ακαδημίες".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε πως "Δεν θέλουμε οι ναυτικοί μας να μειώνονται. Κάθε χρόνο μπαίνουν παιδιά στις Ναυτικές Ακαδημίες, τα οποία αποφοιτούν και τα οποία δεν αντιμετωπίζουν ανεργία στο ναυτικό επάγγελμα. Και εμείς αγωνιούμε όσο αυξάνονται τα ελληνόκτητα πλοία, να αυξάνονται και οι Έλληνες ναυτικοί σε αυτά. Γι’ αυτό και πρέπει να εντείνει η πολιτεία και εμείς μαζί  τις προσπάθειές μας έτσι ώστε το σύστημα εκπαίδευσης ναυτικών μας και οι σχολές μας να εξυγιανθούν, να γίνουν πιο μοντέρνες έτσι ώστε πιο πολλά πλοία να έχουν πιο πολλά παιδιά".

Γιώργος Αλεξάκης
 
Τελευταία τροποποίηση στις 17:30 - 10 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.