ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά μελέτη πυρηνικής πρόωσης σε εμπορικά πλοία

12:59 - 23 Αυγ 2022 | Ναυτιλία
Ξεκινά μελέτη πυρηνικής πρόωσης σε εμπορικά πλοία
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει αναθέσει στο ναυτιλιακό νηογνώμονα ABS σύμβαση για την έρευνα φραγμών στην υιοθέτηση προηγμένης πυρηνικής πρόωσης σε εμπορικά πλοία.

Το ερευνητικό έργο ύψους 800.000 δολαρίων θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την υιοθέτηση νέας τεχνολογίας αντιδραστήρων σε εμπορικές ναυτιλιακές εφαρμογές, σε μια εποχή όπου μια σειρά από εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναζητούν την εμπορευματοποίηση της ατομικής πρόωσης.

Η ABS θα αναπτύξει μοντέλα διαφορετικών προηγμένων τεχνολογιών αντιδραστήρων για θαλάσσιες εφαρμογές και θα αναπτύξει βιομηχανική συμβουλευτική για την εμπορική χρήση της σύγχρονης πυρηνικής ενέργειας.

Η υποστήριξη θα παρέχεται από το Εθνικό Κέντρο Καινοτομίας Αντιδραστήρων (NRIC) του Υπουργείου Ενέργειας, που εδρεύει στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο. 

H ABS έχει ιστορία με θαλάσσιες πηγές πυρηνικής ενέργειας που χρονολογείται από το 1959 με το NS Savannah που ήταν το πρώτο εμπορικό πλοίο που τροφοδοτήθηκε από πυρηνικό αντιδραστήρα και εγκρίθηκε σύμφωνα με τους κανόνες του ABS.

Μια έκθεση που εκδόθηκε τον Μάρτιο από την εταιρεία ανάπτυξης ατομικών θαλάσσιων πλοίων CORE POWER με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προέτρεψε τις ΗΠΑ να αναλάβουν την ηγεσία όσον αφορά την υιοθέτηση της πυρηνικής πρόωσης για τον εμπορικό στόλο.

Η CORE POWER έχει τώρα την υποστήριξη και την επένδυση από μια σειρά πλοιοκτητών που, μαζί, ελέγχουν περισσότερα από 2.000 ποντοπόρα πλοία.

Άλλες αξιοσημείωτες θαλάσσιες ατομικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στη Νότια Κορέα, όπου η ναυπηγική εταιρεία Samsung Heavy Industries έχει συνεργαστεί με το Korea Atomic Energy Research Institute, ενώ η Seaborg Technologies στη Δανία κατασκευάζει πλωτές φορτηγίδες ισχύος και οι Καναδοί συνεργάζονται με τη NuScale για την ανάπτυξη θαλάσσιων σταθμών παραγωγής ενέργειας. Οι Ρώσοι, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη την εγχώρια αγορά και τώρα διαφημίζουν ένα τεράστιο νέο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό επόμενης γενιάς ως περαιτέρω απόδειξη της θαλάσσιας ατομικής τους πείρας. Επιπλέον, οι Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσουν τις δικές τους τεχνολογίες ατομικής πρόωσης τόσο για το εμπορικό ναυτικό όσο και για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.