ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διώρυγα του Σουέζ: Τα τέλη διέλευσης ακολουθούν τον πληθωρισμό

17:19 - 21 Οκτ 2022 | Ναυτιλία
Διώρυγα του Σουέζ: Τα τέλη διέλευσης ακολουθούν τον πληθωρισμό
Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα τέλη διέλευσης για όλους τους τύπους πλοίων κατά 15% από τον Ιανουάριο του 2023, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Η αύξηση των τελών αποδίδεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, των ναύλων και στις ημερήσιες αξίες ωρομίσθωσης. Ο Πρόεδρος της Αρχής, Osama Rabie σημείωσε ότι ότι η αύξηση των τελών για τη διέλευση του καναλιού «είναι αναπόφευκτη και αναγκαιότητα», προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος των σημερινών παγκόσμιων ρυθμών πληθωρισμού που έχουν ξεπεράσει το 8%.

Η τωρινή αύξηση προέρχεται υπό το πρίσμα των «πρωτοφανών» ημερήσιων αυξήσεων στις τιμές ναύλωσης για τους περισσότερους τύπους πλοίων. Οι ημερήσιοι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο το 2022 κατά 88 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι ημερήσιοι ναύλοι για τα πλοία μεταφοράς LNG αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 11 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Ο Rabie εξήγησε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό των τελών διέλευσης στη Διώρυγα του Σουέζ είναι οι μέσοι ναύλοι για διάφορους τύπους πλοίων. Τους τελευταίους μήνες, οι ναύλοι, ειδικά για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξήγησε, προσθέτοντας ότι έφθασαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία COVID-19. Πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες αυξημένες τιμές ενέργειας επηρέασαν επίσης τους υπολογισμούς των τελών της αρχής.

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου πάνω από το επίπεδο των 90 δολαρίων ανά βαρέλι και η άνοδος των μέσων τιμών του LNG πάνω από το επίπεδο των 30 δολαρίων ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες οδήγησαν σε άνοδο των μέσων τιμών των καυσίμων πλοίων.

Κατά συνέπεια, η άνοδος των τιμών της ενέργειας αυξάνει την εξοικονόμηση που επιτυγχάνουν τα πλοία με τη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές διαδρομές, εξήγησε. Αυτό συμβαίνει καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο εντείνει τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Αίγυπτος έχει πληγεί σκληρά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων, με την αιγυπτιακή λίρα να υποτιμάται περαιτέρω έναντι του δολαρίου και να εκτινάσσεται στα ύψη του πληθωρισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.